Ministerul Mediului asistă impasibil la dezastrele din Argeș
Disperare pe localnicii din Dâmbovicioara. Acelaşi urs care le-a distrus o maşină, le-a mâncat oile proprietarilor din zonă, dă târcoale prin gospodăriile oamenilor. De data aceasta a făcut din nou pagube, iar autorităţile nu pot face nimic, fără un ordin de ministru. Iată că a trecut un an şi evenimentele se derulează după aceiaşi regie. Proprietarul păgubit, Ioan Pantea spune că din anul 2015 are probleme cu ursul şi nimeni nu îi ascultă reclamaţiile. Şi nu este un caz singular, urşii coborând de curând şi la Cetatea Poienari.
Numărul urșilor a crescut de trei ori. Autoritățile naționale dorm!
De doi ani de zile, localnici din zonele de munte sunt disperaţi. Aceştia susţin că le este teamă să mai stea în casă, asta deoarece urşii s-au înmulţit şi au început să atace. Sunt din ce în ce mai multe cazuri, zonele unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri fiind Domneşti, Aninoasa, Rucăr, Dâmbovicioara şi Vidraru. Şi se pare că autorităţile, cei are ar trebui să ia măsuri şi să rezolve aceste probleme ridică neputincioşi din umeri. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Argeş susţin că ei nu au nicio putere să ia măsuri, deoarece responsabil este Ministerul Mediului. Aceştia spun că toate aceste lucruri se întâmplă de doi ani de zile, de când nu s-au mai dat cotele de intervenţie, când urşii se relocau în fioecare sezon. Însă la presiunile unor ONG-uri, care probabil nu realizează amploarea problemelor care apar, s-a luat decizia să fie sistată această cotă de intervenţie iar urşii să nu mai fie relocaţi. Aşa s-a ajuns ca pe teritorilul judeţului Argeş să existe 818 urşi, în loc de 279 cât ar fi maximum. Şi de evident, toate problemele. Dacă aceste specii protejate prin lege s-au înmulţit atât de mult, este normal să coboare şi să atace, iar localnicii să se confrunte cu probleme. „Urşii sunt specii protejate aflate în administrarea Ministerului Mediului, ei hotărăsc ce fac cu aceste specii. În cazul în care atacă, ei sunt şi cei care trebuie să acorde despăgubirile. La Direcţia Silvică Argeş au fost înregistrate sute de sesizări prin care oamenii spun că aceste specii au atacat şi au produs pagube. Noi le-am înaintat către Minister, dar până în momentul de faţă nu a fost soluţionată niciuna. Doar Prefectura ne-a venit în sprijin şi ne-a dat aprobare de relocare a unei ursoaice cu patru pui de la Cetatea Poienari. Însă până la 818 specii cât avem în Argeş… Vă daţi seama, dacă au ajuns urşii la Topoloveni şi Cotmeana…mai au puţin şi ajung în capitală”, a declarat Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş.
„Ne-am transformat în grădina Zoologică a Europei”
„Noi am rămas grădina Zoologică a Europei” susţine directorul Direcţiei Silvice Argeş. Şi are dreptate, în condiţiile în care în România există 7000 de specii de urşi faţă de maximum de 4000, dintre care 818 sunt în Argeş. Asta în timp de în Franţa sunt doar 5 astfel de specii protejate. Şi în tot acest timp, în care numărul urşilor s-a triplat în Argeş, reprezentanţii Ministerului Mediului dorm, nu au luat nicio măsură. Prefeectul Judeţiului Argeş, Emilian Dragnea promite că se va implica pentru rezolvarea problemei. „Problema care se pune este ce se va întâmpla peste alți doi ani, dacă în tot atât timp numărul urșilor, în județul Argeș, s-a triplat. Aceste semnale sunt transmise și la nivelul ministerului Mediului, care este și gestionarul problemei la nivel național și se va efectua o analiză cu prefecții din țară, acolo unde există aceste situații, inclusiv pentru eliberarea unor ordine de sacrificare a unor animale care devin violente în anumite zone” a declarat prefectul de Argeș.
Prefectul atenționează turiștii asupra pericolelor existente
Prefectul Dragnea a mai spus că vor fi stabilite măsuri de conducere dirijată a grupurilor de turiști, pentru că „urși în zonă mai sunt, trebuie recunoscut acest fapt, și să evităm pericolele la care se pot expune eventualii turiști, în special copiii. Vrem să ducem la îndeplinire niște măsuri care să fie aduse la cunoștință autorităților școlare și publicului dispus să viziteze zona. Vom acționa cu Agenția de Protecția Mediului să punem în toată această zonă panouri care să informeze turiștii de cum trebuie să acționeze și ce comportament trebuie să aibă, dar și pericolul care poate apărea în prezența acestor animale”.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp