Doctorul Adrian Tase avertizează: Abuzul nu exclude uzul

Suntem în Săptămâna Mare, apogeul postului Pascal. Trăim momente de reculegere, de împăcare sufletească. Evident că fiecare credincios posteşte după puterile sale. Vrem totuşi să atragem atenţia asupra unor excese. 

Există persoane foarte motivate din punct de vedere spiritual care ţin în întregime Postul Paştelui, iar în unele zile din Săptămâna Mare post negru.

Aceste persoane dovedesc o voinţă extraordinară. Totuşi, excesul în această direcţie poate duce la astenie (oboseală), scăderea toleranţei la efort (fatigabilitate), sindrom anemic. În contrast, alţi indivizi care ţin postul cu rigurozitate, au tendinţa să mănânce mai mult decât în mod obişnuit, ceea ce duce la dispepsie gazoasă şi plus ponderal. Sărbătorile Pascale sunt un prilej de meditaţie, iertare a aproapelui, spovedanie, bucurie şi pace spirituală. Totodată, Sfintele Paşti se caracterizează şi printr-o abundenţă gastronomică. Mielul este atât o metaforă pentru bunătatea şi blândeţea Mântuitorului, cât şi o componentă de bază a meniului pascal, sub formă de carne, pastramă, drob. Ouăle încondeiate şi vinul roşu reprezintă sângele lui Iisus Hristos, iar ciocnirea este un gest care apropie creştinii. Cozonacul este desertul tradiţional al mesei de Paşti. Cititorii trebuie să ştie că festinul pascal este bogat în proteine şi grăsimi animale, glucide, sare, care aduc materii prime pentru regenerarea organismului, calorii pentru energie, sunt gustoase şi oferă un bun prilej pentru socializare. Totuşi, în exces, meniul de Paşti suprasolicită tubul digestiv, ficatul, vezicula biliară, pancreasul, procesele metabolice şi, într-un sens mai larg, întregul organism.

Ce se întâmplă, de fapt?

Alimentele bogate în grăsimi şi proteine animale turează la maximum circuitele metabolice. Tubul digestiv este suprasolicitat, mai ales după o perioadă de restricţie. Dinţii sunt supuşi unui efort crescut de masticaţie. Tubul digestiv, de la esofag la stomac, intestin subţire (sau jejunileon) şi intestin gros (sau colon) îşi suplimentează funcţiile de contracţie şi absorbţie. Toate glandele digestive, începând cu cele salivare, continuând cu cele care secretă sucul gastric, şi terminând cu pancreasul generator de tripsină, lipază şi amilază, lucrează din plin. Ficatul îşi sporeşte efortul de a gestiona procesele metabolice, iar vezicula biliară este hiperactivă. În condiţiile în care organismul se forţează pentru a digera şi metaboliza alimentele, orice altă suferinţă cronică a corpului se poate exacerba. Pentru că inima este obligată să pompeze mai mult sânge la tubul digestiv, la pacienţii cardiovasculari se pot produce agravări. Similar, la pacienţii cu suferinţe renale, pentru că rinichii trebuie să epureze mai multe deşeuri metabolice.

Recomandări medicale

Ouăle în exces pot exacerba o suferinţă bilio-hepatică – deci doza recomandată este de un ou pe zi; ouăle trebuie achiziţionate din surse sigure, spălate şi tratate termic înainte de a fi consumate. Consumul exagerat din produse de miel pune pancreasul în dificultate – deci mâncaţi carne de miel doar o dată pe zi, de preferinţă la prânz. Pastrama este foarte sărată, putând creşte tensiunea arterială – deci savuraţi pastrama în cantităţi mici. Cozonacul este delicios, dar dacă este prea mult, aduce glucide rafinate, neprietenoase pentru metabolism – prin urmare mâncaţi maximum 2-3 felii de cozonac pe zi. La oamenii sănătoşi, un pahar de vin pe zi este, de regulă, bine tolerat. Odihna şi plimbările între feluri sunt binevenite. În condiţiile în care organismul luptă din greu pentru digestia şi metabolizarea alimentelor, iar metabolismul lucrează la turaţie maximă, orice altă suferinţă cronică a corpului se poate agrava; de exemplu o boală cardiacă ischemică controlată medicamentos se poate exprima clinic prin dureri anginoase, iar pacientul se prezintă în gardă la cardiologie.

Din experienţa anilor trecuţi, ne aşteptăm ca, după ce vor fi consumat în exces ouă şi carne de miel, unele persoane să se prezinte la spital cu tulburări digestive, de la simple indigestii, la colecistită acută, pancreatită acută sau ulcer perforat, care necesită intervenţii chirurgicale de urgenţă. Pacienţii cu diverse boli cronice trebuie să mănânce cu moderaţie şi să-şi administreze medicamentele cu rigurozitate. Prin urmare, recomandăm o atitudine echilibrată vizavi de gustoasele bucate tradiţionale. Consumate în cantităţi decente, ouăle, carnea şi produsele de miel, cozonacul şi vinul sunt delicioase şi utile organismului. Abuzul nu exclude uzul! Deci, să ne bucurăm de masa de Paşti, în deplină sănătate!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.