Doliu la Teatrul „Al. Davila”! O personalitate marcantă s-a stins din viață!

DISTRIBUIȚI

Dirijorul Gheorghe Gomoiu s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani. Trupul neînsuflețit va fi depus miercuri în holul Teatrului „Al. Davila” între orele 11.00 și 15.00, unde cei care l-au cunoscut și i-au apreciat munca își pot lua rămas bun.

Gheorghe Gomoiu s-a născut la 22 iulie 1939, în Topoloveni, județul Argeș. A absolvit Academia de muzică din București, secția pedagogie muzicală – dirijat. Activitatea sa profesională s-a desfășurat pe două planuri: cea de profesor de muzică și aceea de dirijor. Dintre numeroasele formații corale care au cântat sub bagheta sa, amintim: Corul de femei din Topoloveni; Corul mixt din Călinești; Corul mixt din Rucăr; Corul mixt ”ARO” din Câmpulung-Muscel; Corul mixt din Scornicești; Corul mixt ”DACIA” din Colibași; Corul Sindicatului învățământ din Pitești; Corul Casei de Cultură din Curtea de Argeș; Corul Școlii Nr.14 din Pitești; Corul Școlii Nr.2 din Ștefănești. Timp de 11 ani (între anii 1969 – 1980) a activat și ca specialist în probleme muzicale pe lângă Casa Creației Argeș. Ca o recunoaștere a meritelor sale profesionale, a fost invitat în vara anului 1981 la cursurile muzicale (secția dirijat), organizate la Institutul Național de la Marly-le-Roy de Ministerul de Externe al Franței în colaborare cu Ministerul Timpului Liber. În 1987 a participat, ca invitat de onoare, la reuniunea dirijorilor de coruri din Germania Centrală (Mitteldeutschsingerbund). Cu această ocazie i-a fost acordată medalia de aur a Asociației Corale din Germania și titlul de cetățean de onoare al orașului Marburg.

În cadrul Sărbătorilor Argeșului și Muscelului, Consiliul Județean Argeș i-a acordat, în anul 2007, titlul de Fiu al Argeșului, iar în anul 2011, i-a fost conferită înalta distincție de Cetățean de Onoare al Argeșului și Muscelului. Realizarea cea mai importantă a carierei sale a fost însă Corul de Cameră ”ARS NOVA”, formație căreia i-a dedicat întregul său potential uman și artistic. A întemeiat acest cor în anul 1970 și de atunci, timp de 46 de ani, a fost sufletul și creierul acestui colectiv de excepție, lucrând neobosit pentru realizarea idealului său profesional: promovarea cântului coral. Corul ”ARS NOVA”, creația, ”copilul” maestrului Gheorghe Gomoiu, s-a impus ca o prezență artistică de prestigiu a vieții muzicale argeșene și, totodată, ca un ambasador apreciat al spiritualității românești peste hotare.