Două aparate pentru RMN, la sute de mii de argeșeni

DISTRIBUIȚI

Zeci de argeşeni îşi pun viaţa în pericol iar unii dintre ei mor în aşteptarea unor investigaţii. Este şi cazul RMN-ului, investigaţie pe care o poţi face în Argeş decontată de CAS, în doar două clinici private. Şi mai dureros este faptul că, şi aici întâmpini dificultăţi deaoarece lista de aşteptare este interminabilă. Şi majoritatea pacienţilor care reprezintă urgenţe, nu au altă variantă şi trebuie să scoată bani din buzunar. Asta în condiţiile în care interese politice care probabil sunt la mijloc, blochează achiziţionarea unui astfel de aparat în spitalele argeşene.

Doar două clinici cu RMN, în contract cu CAS

În judeţul Argeş doar două clinici care au RMN sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre Muntenia Hospital din Piteşti şi clinica medicală Clubul Sănătăţii din Câmpulung. Dureros şi strigător la cer este faptul că niciun spital din judeţ nu dispune de o astfel de aparatură atât de utilă în descoperirea  unor probleme importante de sănătate. Cu alte cuvinte, dacă trebuie să faci un RMN medicul din spital îţi scrie o recomandare cu care mergi la medicul de familie pentru a obţine un bilet de trimitere. Ulterior, cu aceste documente mergi să te programezi la una dintre cele două clinici care au RMN şi sunt în contract cu CAS. Numai că, abia acum intervin problemele. Zeci de pacienţi susţin faptul că, în momentul în care mergi să te programezi ţi se spune că există o listă de aşteptare şi… faci investigaţia când îţi vine rândul, după câteva luni. Prioritate o au doar cei care plătesc integral examenul iar cei care vin cu toate adeverinţele care le atestă boala dar și calitatea de asigurat – asta însemnând o diminuare majoră a costurilor- pot aştepta mult şi bine pe liste până le vine rîndul sau până boala îi răpune definitiv. ” Am mers cu bilet de trimitere şi recomandare de la medicul specialist să mă programez pentru un RMN. Situaţia este aceeaşi peste tot. Deşi biletul de trimitere nu este valabil decât 90 de zile, îţi spun că lor nu li se decontează decât douăzeci de investigaţii pe lună, iar lista de aşteptare este foarte mare. În cazul meu, mă programau peste nouă luni. Este bătaie de joc, eu am nevoie de o investigaţie acum, ba mai mult până atunci îmi expiră şi valabilitatea biletului de trimitere. Sigur la mijloc sunt alte interese, vor să te forţeze indirect să plăteşti investigaţiile. Spun asta deoarece eu am întrebat dacă plătesc şi mi s-a spus că aşa mă pot programa în cel mult patru zile”, a afirmat un piteştean nemulţumit.

Poţi să mori… îţi vine rândul şi peste nouă luni

De ce nu există un RMN la Spitalul Judeţean Argeş este întrebarea pe care o adresează sute de argeşeni. Aceştia susţin că alte interese, cel mai probabil de natură politică, sunt la mijloc, atâta timp cât, de ani de zile, nu s-au alocat fonduri pentru cumpărarea unui astfel de aparat. În Argeş, pacienții care ajung la Spitalul Județean şi nu numai s-au obişnuit de ani de zile că trebuie să meargă numai la privat, dacă vor investigaţii RMN. Oamenii sunt directionaţi chiar de la Ambulatoriul Spitalului, unde medicii  îi văd, le fac trimiteri şi apoi îi îndrumă către clinicile particulare. Iar pacienţii, mai mulţi bătrâni dar şi tineri, afectaţi de boli şi probleme, ascultă docili şi respectă indicaţiile doctorilor. Altă variantă nu au. Se pare că, numai dacă ai o cunoştinţă puternică în domeniu de sănătate argeşean ajungi să faci, atunci când îţi trebuie, nu după luni de zile, un RMN care să fie decontat de CAS. Asta nu din cauza CAS, deoarece instituţia decontează, ci din cauza clinicilor private, care se pare că sunt mult mai interesate să îţi ia banii decât să te programeze repede la un RMN decontat. Surse medicale spun chiar şi de ce nu există un RMN la judeţean şi pun asta pe seama intereselor unor medici dar şi unor politicieni !!! ” Păi nu ştiţi că Spitalul aparţine de Consiliul Judeţean. Politicienii decid ce și când se cumpără ceva aici!”.

Cel mai mare spital din judeţ nu are RMN

O altă problemă expusă de pacienţii argeşeni face referire la faptul că, în multe situaţii medicii care îţi fac RMN la clinicile private sunt chiar medicii din spitale. Şi, conform spuselor acestora, aici apar alte interese. Medicii care lucrează în spital dar şi în colaborare cu aceste clinici, probabil au şi ei interes să te trimită pentru un RMN la clinica cu care colaborează. Acest lucru este confirmat chiar şi de unii medici din Spitalul Judeţean.” ” Ştiu sigur ca la una din clinicile private, la RMN, într-adevăr este chiar domnul doctor de aici de la noi şi este foarte probabil ca aici sa fie consultat de domnul doctor iar la RMN-ul privat să ai surpriza să te reîntâlneşti cu el”, a afirmat un medic al Spitalului Judeţean Argeş. Fie că se vorbeşte despre interese politice sau de altă natură, cert este un singur lucru, că dacă nu ai bani să scoţi din buzunar, poţi muri în aşteptarea unor investigaţii care practic, pe hârtie ele sunt decontate. Şi nu în ultimul rând atragem atenţia autorităţilor judeţene că este strigător la cer să nu ai un RMN în niciun  spital din judeţ, cu atât mai mult în Spitalul Judeţean. Andreea Matei