Dr. Adrian Tase: ”Cum atacă SARS-CoV-2? 10 întrebări și răspunsuri”

213

  Cunoscut pentu profesionalismul de înaltă ținută, precum și pentru întreaga sa activitate în slujba medicinei și a progresului în domeniu, Conf. univ. dr. Adrian Tase prezintă și de această dată, în contextul pandemiei actuale, sfaturi utile pentru piteșteni. Dr. Adrian Tase este cunoscut de pacienţii din județ și nu numai ca un valoros medic cardiolog . Domnia sa desfăşoară o vastă activitate ştiinţifică, concretizată în numeroase lucrări prezentate fie la Piteşti, fie în ţară sau în străinătate. În următorul articol, Dr. Tase prezintă sfaturi extrem de utile pentru populație și ne învață cum să ne apărăm de SARS-CoV-2.

      Cum atacă SARS-CoV-2? Cum ne apărăm? 10 întrebări și răspunsuri

I1: Unde se află SARS-CoV-2? Virusul trăiește și se reproduce în corpul uman. El se transmite cu ușurință de la o persoană purtătoare la o persoană neatinsă viral.

R1: Cum ne apărăm? Distanțarea socială nu permite virusului să se apropie.

I2: Cum atacă SARS-CoV-2? Odată ajunse în apropiere, virusurile atacă fața umană ca niște aeropurtate, forțând intrarea prin orificiile nazale și oral.

R2: Cum ne apărăm? Masca montată corect ocluzeaza orificiile nazale și orificiul oral. Astfel, virusul nu poate să penetreze în căile respiratorii. E ca și cum ar găși ușa încuiată. În plus, putem folosi dezinfectante nazale și orale.

I3: Cum contaminează SARS-CoV-2? Dacă atingem persoane sau suprafețe infectate, virusul ajunge pe mâini, de unde poate ajunge pe față.

R3: Cum ne apărăm? Ne dezinfectăm pe mâini ori de câte ori avem ocazia. Ne spălăm pe mâini cu apă și săpun de mai multe ori pe zi. Putem utiliza și mănuși, dar și ele se pot contamina, așa că trebuie schimbate des.

I4:  Cum atacă SARS-CoV-2? După unii autori, cele mai agresive virusuri pătrund și pe cale oculară.

R4: Cum ne apărăm? Ochelarii de protecție și/sau viziera rezolvă problema.

I5: Cum atacă SARS-CoV-2? Virusul reușește să penetreze și se localizează câteva zile în faringe.

R5: Cum ne apărăm? Prin dezinfecție cu spray sau gargară cu apă de gură.

I6: Virusul penetrează în plămâni. Cât de gravă este COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2?

R6: Pneumonia specifică COVID-19 este o boală deosebit de gravă, necesită internare, de multe ori în ATI, și are o rată semnificativă de mortalitate.

I7: Pacientul/pacienta se externează în stare bună. Ce este de făcut în continuare?

R7: Se recomandă în continuare respectarea distanțării sociale, portul măștii și dezinfecția mâinilor. Ca și măsurile de întărire a imunității. Deoarece virusul SARS-CoV2 poate da complicații cardiace și neurologice.

I8: Care sunt țintele preferate ale SARS-CoV2?

R8: În primul rând plămânii. Afectarea acută este pneumonia specifică COVID-19, de o gravitate deosebită. Apoi sistemul nervos: centrii gustului și mirosului sunt în mijlocul creierului. Se pare că sistemul nervos poate fi afectat și ulterior infecției acute. O altă țintă predilectă este inima. Dacă majoritatea virusurilor se mulțumesc să atace sacul inimii, pericardul, SARS-CoV2 atacă direct mușchiul inimii, miocardul.

I9: Care sunt măsurile de întărire a imunității organismului?

R9: În primul rând, somn suficient, 8 ore pe noapte. În al doilea rând, alimentație variată, care să cuprindă toată gama de principii nutritive: proteine (necesare pentru sinteză anticorpilor), glucide, lipide, apă și elemente minerale (zinc, magneziu, etc.), vitamine (C, D, etc.), lămâie, usturoi, chimen, esență de brad, etc.. Apoi activitate fizică adaptată pentru fiecare individ. În sfârșit, fără alcool și fără tutun.

I10: Putem învinge COVID-19?

R10: Categoric da, aplicând măsurile de mai sus, plus un moral ridicat!

Am evitat în mod intenționat întrebarea dacă “Există COVID-19?”. Faptul că secțiile de terapie intensive sunt pline, că există medici care au făcut boala, că toate planeta este în suferință de mai multe luni sunt argumente clare. Constat cu satisfacție că, de la o zi la alta, numărul celor care poartă masca de protecție crește! Să fie într-un ceas bun!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here