Dr. Adrian Tase: ”Trebuie să ne obișnuim cu disciplina sanitară. Cei care sunt deja prieteni cu masca și dezinfectantul merită felicitări!”

22

Cunoscut pentu profesionalismul de înaltă ținută, precum și pentru întreaga sa activitate în slujba medicinei și a progresului în domeniu, Conf. univ. dr. Adrian Tase prezintă și de această dată, în contextul pandemiei actuale, sfaturi utile pentru piteșteni. Dr. Adrian Tase este cunoscut de pacienţii din județ și nu numai ca un valoros medic cardiolog . Domnia sa desfăşoară o vastă activitate ştiinţifică, concretizată în numeroase lucrări prezentate fie la Piteşti, fie în ţară sau în străinătate. În următorul articol, Dr. Tase prezintă sfaturi extrem de utile pentru populație și ne învață cum să ne apărăm de SARS-CoV-2.

 

    Decalogul COVID-19

Suntem de luni bune într-o conflagrație mondială cauzată de pandemie. Nu știm cât va mai dura această situație, deci trebuie să ne obișnuim cu disciplina sanitară. Cei care sunt deja prieteni cu masca și dezinfectantul merită felicitări!

  1. Noul Coronavirus SARS-Cov-2 există și este foarte periculos.
  2. Virusul se remarcă printr-o patogenitate mare, putând da forme clinice grave de pneumonie, cu dispnee severă și fatalitate mare (să nu uităm ce s-a întâmplat în Italia si în alte țări cu 3-4 luni în urmă).
  3. La nivel comunitar, virusul se remarcă printr-o contagiozitate extraordinară, recte transmitere de la om la om sau prin intermediul suprafețelor infectate.
  4. Pe fondul pandemiei și augmentate de expunerea la mass-media pot apărea alterări psihice, de la hiperreactivitate cu atacuri de panică și până la negarea existenței virusului, la unii datorită depresiei cauzate de scăderea nivelului de trai.
  5. Epidemia produce și disfuncții de ordin economic din cauza sincopelor din lanțul ergonomic cauzate de îmbolnăviri ale personalului productiv.

    Măsuri sanitare si sociale:

  1. Crearea reflexului de a purta masca. Purtarea corectă a măștii în spațiile închise și în zonele aglomerate este esențială. Plecăm dimineață cu minimum 3 măști în geantă. Pe prima o montăm în momentul în care interacționăm cu alte persoane. A doua este pentru după-amiază. A treia este de rezervă (dacă masca a căzut pe jos, i s-a rupt o urechiușă, etc.). Din când în când, în aer liber și fără alte persoane prin preajmă, masca poate fi scoasă temporar.
  2. Crearea reflexului de a folosi dezinfectant pentru mâini oriunde găsim aceste dotări în calea noastră sau după ce am atins pe cineva. Evident că trebuie să avem un mic flacon dezinfectant și în geantă. Gest cuplat cu respectarea autoconsimțită a distanțării sociale.
  3. Continuarea activității productive în condiții de siguranță. Organizarea unui birou la domiciliu, cu calculator si toate cele necesare. Program de lucru stabil. Evitarea distragerii atenției de copii, animale de companie, etc.. Sentimentul de a realiza ceva si remunerarea muncii mențin un moral ridicat.
  4. Păstrarea pe cât posibil a unui stil de viață plăcut prin desfășurarea unor activități recreative în locuri aerisite și neaglomerate este binevenită și creează o stare de bine prin ridicarea moralului.
  5. Coronavirusul SARS-Cov-2 poate fi învins prin respectarea măsurilor de la punctele  6-9. Pentru binele fiecăruia și al comunității!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here