prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

După 16 ani de fugă, un român din lista Most Wanted a Poliţiei Române a fost arestat. Unde a fost găsit el

Azi, Poliţia Română a anunţat că, în colaborare cu autorităţile germane, a reuşit să aresteze un român aflat pe lista Most Wanted, care timp de 16 ani a fugit de pedeapsa pentru omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav şi tâlhărie. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, din Bucureşti, care a fost prins şi arestat ieri în Germania.

El a mai fost identificat în Germania şi în anul 2016, dar atunci autorităţile din această ţară au refuzat predarea lui, invocându-se condiţiile precare din închisorile din România.

În urma colaborării cu Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi a unei acţiuni organizate de Poliţia Germană, miercuri, 10 iulie, a fost depistat şi arestat, în Dorsten, Germania, un bărbat de 35 de ani, din Bucureşti, urmărit internaţional pentru omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav şi tâlhărie, aflat pe lista MOST WANTED a Poliţiei Române şi considerat periculos şi violent, potrivit comunicatului IGPR.

Bărbatutul era căutat pentru o faptă comisă în anul 2008, când, împreună cu alţi trei indivizi, a intrat în incinta unei societăţi comerciale din judeţul Ilfov pentru a sustrage fier, dar au fost surprinşi de agenţii de pază. Atunci ei l-au ucis pe unul dintre aceştia, lovindu-l cu ce le-a picat la mână: bâte, obiecte metalice şi bolovani.

„Cei patru bărbaţi au ucis unul dintre agenţii de pază, prin lovirea repetată în zona capului cu bâte/obiecte metalice şi pietre/bolovani. Totodată, persoanele au lovit în mod repetat şi alţi 2 agenţi de pază care au suferit leziuni grave, ce le-au pus viaţa în pericol. Pentru faptele comise, bărbatul de 35 de ani a fost condamnat la 20 ani de închisoare”, se pecizează în comunicat.

Biroul SIRENE România a introdus o semnalare în Sistemul de Informaţii Schengen pe numele bucureşteanului la data de 17 iunie 2016, solicitându-se arestarea, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis de către Tribunalul Bucureşti.

„De la data introducerii alertei şi până la data de 16 decembrie 2016, pe baza informaţiilor obţinute de către poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Urmăriri, întrucât au existat informaţii că persoana s-ar putea afla pe teritoriul Germaniei, Biroul SIRENE România a efectuat un schimb de date şi informaţii cu cel din Germania, în vederea depistării celui în cauză, potrivit IGPR. La data de 16 decembrie 2016, bărbatul a fost arestat în Germania, în vederea executării mandatului european de arestare, emis de către autorităţile române.

La data de 3 iulie 2017, autorităţile germane au refuzat predarea persoanei către România, invocându-se aspecte privind condiţiile de detenţie din România, fiind aplicat un indicator de validitate pe teritoriul Germaniei”, spune IGPR.

În perioada 22 aprilie 2024 şi până în prezent, în urma colaborării directe între poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Urmăriri, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – SIRENE, magistratul delegat la Biroul SIRENE, judecătorul Tribunalului Bucureşti şi Biroul SIRENE Germania şi având în vedere că motivele refuzului predării au dispărut, în sensul că în România s-au îmbunătăţit condiţiile de detenţie, omologii germani au luat decizia de a ridica indicatorul de validitate, se mai spune în comunicat.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs