Dus întors cu bicicleta pe traseul Piteşti-Curtea de Argeş! Ana Stan critică lipsa de implicare a autorităţilor în sportul de masă

ana_stan, notar, baroul_arges, ciclism, argesana_stan, notar, baroul_arges, ciclism, argesComoditatea este o caracteristică a multor români, dar nu şi a Anei Stan, o femeie extrem de activă, notar de profesie şi om politic pentru o perioadă. Sincer vorbind, nu sunt mulţi bărbaţii care să se aventureze cu bicicleta pe un traseu dus-întors Piteşti-Curtea de Argeş iar gestul Anei Stan readuce în discuţie egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Şi chiar dacă pentru cursa la Primăria Piteşti s-au înscris până acum numai bărbaţi, subiectul unei candidaturi ar putea rămâne deschis, încă pentru Ana Stan care, dacă s-ar decide, ar aduce un suflu nou precum şi sare şi piper în campania electorală. Până la o eventuală decizie, fosta candidată la Camera Deputaţilor trage un semnal de alarmă în privinţa lipsei de implicare a autorităţilor asupra posibilităţilor de a face sport în Piteşti, împlicit a lipsei de interes pentru sănătatea cetăţenilor de orice vârstă.

 

Într-o lume a sedentarismului, a fast food-ului, a lipsei de educaţie pentru mişcare, dumneavoastră, Ana Stan, vă urcaţi pe bicicletă şi faceţi traseul Piteşti-Curtea de Argeş-Piteşti. De unde atâta determinare?

Sportul și mișcarea au devenit o componentă a stilului meu de viață, asigurându-mi echilibrul psihic și fizic de care am nevoie în derularea activităților zilnice atât de stresante. Se știe că mișcarea fizică înlătură stresul, stimulează buna dispoziție, stimulează interacțiunile sociale și, în general, mă încarcă pozitiv. De altfel, practic sporturi adecvate fiecărui anotimp: iarna – merg la ski cât de des pot, acum, pe timp frumos alerg sau merg cu bicicleta, iar în celelalte zile merg la sală. Recomand tuturor – tineri sau mai puțin tineri, să facă mișcare, începând cu cele 30 minute recomandate, vor observa că această atitudine le va schimba radical viața, devenind mai încrezători, mai optimiști, mai bine organizați, ceea ce duce la schimbări atât în plan personal cât și profesional.

 

Bicicliştii au drepturi egale cu conducătorii auto

 

Cum aţi plănuit această mini aventură? Observ că schiaţi, alergaţi şi mergeţi frecvent cu bicicleta. Dar o asemenea experienţă nu-i de ici de colo.

Ieșirea de duminică cu bicicleta către Curtea de Argeș, a fost spontană, am văzut vremea frumoasă de afară și pentru că nu aveam altceva planificat, împreună cu soțul meu am decis să facem o tură, dus-întors la Curtea de Argeș, gândind că e un traseu accesibil, pe asfalt. Dar, nu a fost chiar simplu să traversăm Piteștiul pe bicicletă către Bascov. Știm cu toții că în orașul nostru nu există piste pentru bicicliști și a fost destul de greu să ne strecurăm în trafic, printre mașini. Ca și conducător auto, recunosc faptul că până acum nu am dat atâta importanță bicicliștilor sau motocicliștilor; abia acum, pedalând pe bicicletă am realizat la ce pericole se expun bicicliștii în trafic, că de fapt și ei au ”drepturi egale” cu conducătorii auto și nu trebuie ”înghesuiți” în bordură și huliți că încurcă circulația. Am simțit pe ”pielea” de biciclist agresivitatea unor șoferi în trafic, lipsa de îngăduință, prin claxoanele și uneori înjurăturile pe care, în goana mașinilor, unii le aruncă asupra amatorilor de mișcare cu bicicleta.

Prin sport, copilul experimentează eşecul dar şi succesul

 

Ca o iubitoare convinsă de sport, cum apreciaţi implicarea autorităţilor pentru susţinerea sportului de masă?

Autoritățile locale, din păcate, au o implicare aproape de zero în privința sportului de masă. Cred că ar trebui să promoveze chiar într-un mod agresiv campanii de conștientizare a necesității adoptării unui mod de viață sănătos, prin care tinerii să înțeleagă faptul că sportul este calea pentru un corp frumos și o minte sănătoasă. Trebuie, cu toții, să conștientizăm că, prin sport, copiii își dezvoltă responsabilitatea, disciplina, spiritul competitiv, respectul față de ceilalți și față de muncă, răbdarea, perseverența, formându-și un caracter frumos și echilibrat. Practicând un sport, copilul își formează o imagine pozitivă despre sine, devine mai independent, învață să lucreze în echipă și găsește modele pozitive de urmat. Prin sport, copilul experimentează succesul, dar și eșecul, învață să depășească eșecul fiind pregătit să facă față provocărilor vieții, contribuind la formarea caracterului puternic al viitorului adult. Sugerez forurilor îndreptățile să organizeze  competiții de masă la mult mai multe discipline sportive: tenis de masă, fotbal, ciclism, ski, orientare sportivă, înot, în general la toate activitățile cu priză la copii. Asemenea competiții trebuie să fie organizate în mod constant și regulat, pe termen lung, cu atragere de sponsori care să ofere tuturor participanților măcar o diplomă de participare, precum și alte premii simbolice, fiind cunoscut faptul că atât copiii cât și adulții sunt mult mai motivați să participe la o competiție atunci când stimularea materială este chiar și minimală.

De asemenea, aș recomanda autorităților să încheie parteneriate cu unitățile de învățământ – școli generale, licee etc. și să colaboreze cu profesorii de sport și învățătorii în organizarea a tot felul de competiții cu calendare prestabilite pe termene îndelungate și să urmărească derularea acestor competiții, motivând tinerii cu organizarea de tabere gratuite pe diverse profiluri sportive. Până una alta, orele de sport sunt singurele unde copiii practică activități fizice organizate sub îndrumare și supraveghere competentă, dar, după părerea mea, aceste ore de sport reprezintă foarte puțin din necesarul pentru o educație sportivă în adevăratul sens al cuvântului, iar părinții trebuie să contribuie mult în particular prin ducerea copiilor la cluburi private de înot sau tenis, dar, câți părinți își permit din punct de vedere financiar susținerea acestor eforturi?!

 

Se pare că în Piteşti a demarat operaţiunea „ parcări”, dar de ce nu se demarează şi operaţiunea „ locuri de făcut sport”?

Cred că fiecare părinte și-ar dori să știe că copilul său poate să petreacă în siguranță câteva ore pe zi, făcând mișcare în preajma blocului în care locuiește. Dar, din păcate, acest lucru nu este posibil atâta timp cât în cartiere nu există minibaze sportive, sau măcar coșuri de baschet amplasate la îndemâna oricui, așa că eu cred că ar fi necesar orientarea atenției autorităților către construirea și a unor  terenuri de sport mai complexe în care, sub îndrumarea și supravegherea unor specialiști angajați de Primărie câteva ore pe zi să practice diverse activități sportive; tenis de masă, baschet, tenis de câmp etc., chiar în cartierul în care locuiesc.

 

 

Cât de uşor este pentru un biciclist să facă mişcare fără piste de biciclete? Ştiu cazuri în care unii au fost amendaţi pentru că au traversat centrul Piteştiului cu bicicleta, nu pe bicicletă!!!

Fără implicarea autorităților locale în amenajarea mult promiselor piste de biciclete pe toate arterele de circulație, fără o educație în scopul căpătării unei toleranțe normale față de toți participanții la trafic, bicicliștilor nu le va fi ușor să practice acest sport care, nu trebuie privit doar ca un hobby, el poate deveni un stil de viață; gândiți-vă că dacă tot mai mulți dintre noi am veni la serviciu cu biclicleta – așa cum vedem tot mai des în marile orașe europene, s-ar decongestiona mult traficul, s-ar diminua poluarea, lumea ar fi mult mai relaxată pe străzi!!!

 

Ştiu că v-aţi dorit într-o vreme să candidaţi la Primăria municipiului Piteşti. Ca o iubitoare de mişcare în aer liber, ce credeţi că ar trebui să facă un primar?

Cred că viitorul primar al Piteștiului trebuie să fie pasionat de sport, să practice regulat o activitate sportivă; asta mi-ar da convingerea că are o minte sănătoasă, știut fiind faptul că practicarea sportului contribuie la o bună oxigenare a creierului, ceea ce duce la îmbunătățirea performanțelor intelectuale. Și, neapărat să aibă ca prioritate a programului său electoral o strategie pe termen lung de promovare a educației fizice și a activităților fizice.

 

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.