Efectele purtării măștii pe perioadă îndelungată. Cum putem preveni aceste probleme!

În noile vremuri cu condiții și restricții impuse, când ești obligat să porți masca chiar și opt ore pe zi, medicii avertizează că pot apărea efecte neplăcute asupra tenului. Unele persoane se confruntă cu acnee și buze uscate. Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog la Clinica Medicum, a oferit recent, pentru peroz.ro, câteva sfaturi utile pentru a avea un ten curat și buze hidratate, chiar și cu masca pe față.

Acneea de mască, sau într-un cuvânt în engleză « mascne », reprezintă de regulă o agravare a unei acnee preexistente, datorată ocluziei (astupării) porilor pe durate mai lungi de către mască, dar, mai ales, atenție !, unei igiene deficitare a mâinilor și feței sau excesului de fond de ten. Într-adevăr, dacă fața este păstrată curată și reducem numărul de atingeri pe obraji, acest fenomen tinde să nu se producă. De asemena, o mască dezinfectată, spălată zilnic dacă e de uz multiplu, schimbată la câteva ore dacă e de unică folosință, nu va aduce cu ea bacterii suplimentare care să suprainfecteze coșurile deja existente.

Distribuie prietenilor

Igiena mâinilor, demachierea și spălarea feței dimineața și seara, folosirea de creme antiacneice blânde, proceduri dermato-cosmetice de curățare și exfoliere, pulverizarea cu apă termală în pauzele de purtare a măștii sunt de regula suficiente pentru a reduce puseele minore de acnee de mască. Formele mai severe necesită consult dermatologic.

În ceea ce privește uscarea buzelor, necesită doar aplicarea regulată a unui balsam de buze, nu în cantitate mare, pentru ca masca să nu îl întindă pe obraz, și de preferat cu câteva minute înainte de a pune masca pentru a pătrunde mai bine în buze. Un secret este să folosim balsmauri reparataoare, cicatrizante sau superhidratante sau uleiuri vegetale, în cantități generoase, seara la culcare, pentru a le lăsa timp să acționeze pe timpul nopții”, a declarant dr. Diana Plăcintescu.