Epuizare, ineficienţă şi inechitate salarială în spitalele argeşene(I)

DISTRIBUIȚI
spitaLUL JUdetean arges

Asistentele din Judeţean neplătite pentru gărzile efectuate

Cazul asistentei din Sibiu care a murit de epuizare a născut lungi controverse şi în Argeş, mai exact în spitalele argeşene unde situaţia nu este deloc diferită. Lipsa de personal crează mari probleme, în special la Spitalul Judeţean şi la cel de Pediatrie. Asistentele sunt nevoite chiar să efectuaze lunar câte şapte – opt gărzi, în loc de trei. Asta voluntar, deoarece nimeni nu le plăteşte. Şi în Argeş au existat cazuri, mai mult sau mai puţin asemănătoare cu cel al asistentei de la Sibiu, dar care, din diverse motive, nu au fost mediatizate.

# Spitalul Judeţean- deficit de 150 salariaţi

 Culpa Ministerului Sănătăţii, a guvernanţilor dar şi a autorităţilor judeţene care nu alocă suficienţi bani în spitale duce până la urmă la tragedii. Lipsa de personal din spitale duce la o scădere masivă a randamentului, la greşeli care în mod cert, afectează direct pacienţii. Cazul asistentei de la Sibiu care a murit de epuizare a stârnit un val de controverse şi în spitalele noastre. Situaţia a luat amploare la Spitalul de Pediatrie dar şi la Spitalul Judeţean, unde în momentul de faţă lipsesc 150 de salariaţi, pe toate categoriile. Şi de aici toate problemele. Asistentele sunt nevoite să muncească mult mai mult, ba chiar să facă şapte-opt gărzi lunar, în loc de trei. Nu sunt plătite decât pentru cele trei gărzi, iar în schimbul celorlalte le sunt promise libere. Zile libere pe care aproape niciodată nu reuşesc să şi le ia, asta deoarece lipsa acută de personal îşi spune cuvântul iar graficele nu mai pot fi întocmite. Şi în aceste condiţii, asitentele sunt nevoite să muncească aproape fără întreruperi, ceea ce duce la epuizare. ” Este regretabil că s-a ajuns la o tragedie. Dar se confirmă ceea ce  noi am semnalat în nenumărate rânduri. Într-adevăr în spitalele argeşene, în special la Spitalul Judeţean şi cel de Pediatrie există o suprasolicitare a a personalului. Ceea ce trebuie să se înţeleagă este faptul că volumul mare de muncă scade eficienţa, personalul medical este absolut epuizat. Supramunca duce la îmbolnăvire, la oboseală cronică şi uneori şi la tragedii”, a afirmat Doina Fănică, lider sindicat- Sindicatul Sanitas Argeş.

# O asistentă din Judeţean- munceşte cât pentru doi, trei…sau chiar mai mult

În afară de efectuarea unui număr mult mai mare de gărzi, asistentele de la Spitalul Judeţean spun că şi volumul de muncă este mult mai mare decât ar trebui. Conform normativului de personal, a ordonanţei 1224/2010 normarea ar trebui să se facă la un nivel minim sau maxim. Mai exact,  o asistentă de la Spitalul Judeţean ar trebui să aibă în grijă 10 pacienţi. Numai că lucrul acesta nu se întâmplă şi nu s-a întâmplat niciodată. Pe o secţie a Spitalului Judeţean cu 55 de paturi există una sau cel mult două asistente. Asta înseamnă că  volumul lor de muncă este mult mai mare, ceea ce înseamnă că ele trebuie să muncească cât pentru doi, trei sau chiar mai mulţi, ceea ce duce la epuizare. Iar epuizarea duce la scăderea randamentului personalului medical, la accidente şi uneori chiar la tragedii. Şi direct afectaţi sunt şi pacienţii care nu mai beneficiază de servicii medicale de calitate. Ceea ce se întâmplă în spitalele argeşene a dus la haos iar în momentul de faţă asistentele se pregătesc de proteste pentru a-şi cere drepturile şi pentru a determina autorităţile să ia măsuri. Andreea Matei