Este oficial! LISTA bolilor care te lasă fără permis! Toți șoferii trebuie să afle!
Există mai multe afecțiuni care pot împiedica obținerea sau reînnoirea permisului de conducere. Acestea sunt reglementate de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.162/2010, care stabilește cerințele medicale pentru conducătorii auto.
CITEȘTE ȘI: Ultima oră! Umbrărescu construiește autostrada peste munți! Vestea momentului!
Examenul medical:
Toți solicitanții permisului auto trebuie să treacă un control medical, iar persoanele care prezintă afecțiuni care pot afecta siguranța rutieră nu vor primi permisul. De asemenea, în 2019, a fost introdus un examen suplimentar pentru șoferii profesioniști, care include un control pentru depistarea apneei de somn.
Afecțiuni care împiedică obținerea sau reînnoirea permisului:
Afecțiuni ale vederii:
Persoanele cu probleme de vedere nu pot obține sau reînnoi permisul. Acestea trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,5 (pentru grupa 1) sau 0,8 la ochiul bun și 0,1 la celălalt (pentru grupa 2).
Handicap locomotor:
Cei cu afecțiuni ale aparatului locomotor nu pot obține permisul, cu excepția cazurilor în care au un aviz medical autorizat.
Afecțiuni cardiovasculare:
Persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, angină pectorală sau hipertensiune nu pot obține permisul. De asemenea, cei cu stimulator cardiac sau antecedente de infarct miocardic trebuie să aibă un aviz medical și să efectueze controale periodice.
Diabet zaharat:
Persoanele cu episoade frecvente de hipoglicemie nu pot obține permisul. Cei care urmează tratament pot obține permisul doar cu un aviz medical și controale periodice.
Probleme de auz:
Cei cu hipoacuzie severă pot obține permisul doar cu aviz medical și, începând din 2019, doar în grupa 1 dacă mașina are oglinzi mari.
Afecțiuni neurologice:
Persoanele cu afecțiuni grave, cum ar fi epilepsia, nu pot obține permisul, deoarece acestea prezintă riscuri pentru siguranța rutieră.
Tulburări mintale:
Permisul nu este acordat celor cu tulburări comportamentale severe sau cu afectarea capacității de judecată, adaptabilității sau celor cu retard psihic sever.
Afecțiuni renale:
Persoanele cu insuficiență renală gravă pot obține permisul doar cu un aviz medical și controale periodice.
Dependența de alcool, droguri și medicamente:
Persoanele dependente nu pot obține permisul, iar cei care au deja permis pot avea dreptul de a conduce suspendat la recomandarea medicilor.
În concluzie, examenul medical este esențial pentru siguranța rutieră, iar persoanele cu anumite afecțiuni nu pot obține sau își pot pierde permisul de conducere.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp