Euro s-a înțepenit la 4,59 lei. Află ce spun analiştii!

5
euros

În perioada analizată, cursul euro nu a scăzut sub pragul de 4,59 lei, evoluție datorată aversiunii față de risc existentă în mediul extern dar și a neîncrederii arătată de piața locală față de măsurile hei-rupiste ale PSD care au scopul de a putea „onora” promisiunile electorale.

Cotațiile euro au trecut de 4,6 lei, cu un maxim de 4,614 lei. Conform dealerilor bancari, creșterea euro a fost contracarată de intervenții punctuale ale BNR. Astfel, minimul de 4,5906 lei a fost atins în ultima zi din august, iar maximul de 4,5959 lei, la finalul perioadei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,595 și 4,602 lei.
Deprecierea leului a survenit după testul nuclear al Coreei de Nord de duminică, care a implicat o bombă cu hidrogen miniaturizată, ce a provocat un cutremur de 6,2 grade.

Aceasta a provocat creșterea aversiunii față de risc, ceea ce a dus la deprecierea activelor emergente și majorarea investițiilor în cele considerate drept „refugiu”, precum francul elvețian, yenul japonez sau aurul
Comparativ cu sfârșitul lui iulie leul s-a apreciat în august cu circa 1,3 bani față de dolar, ultima medie din august fiind de 3,8654, pentru ca la finalul perioadei media să fie stabilită la 3,8697 lei.

Moneda elvețiană a încheiat luna trecută la 4,0038 lei, nivel aproape identic cu cel de la finalul lui iulie. Începutul lui septembrie a adus o creștere a mediei la 4,0320 lei, după ce cotațiile de pe piețele internaționale au scăzut la 1,137 – 1,142 franci/euro.
Evoluția leului din această lună va fi influențată, pe lângă evenimentele geopolitice, de modul în care PSD va gestiona protestele mediului de afaceri față de noile modificări, realizate sau anunțate, ale codului fiscal. Există posibilitatea să apăra tot mai multe ieșiri din piață locală, ceea ce va aduce o creștere a cererii de valută.
Perechea euro/dolar a crescut la începutul perioadei la 1,2069 dolari, nivel care se mai înregistra în ianuarie 2015. La finalul ei, tranzacțiile se realizau între 1,1869 și 1,1911 dolari.

În ultimele luni dolarul și-a pierdut din statul de „monedă sigură”, ca o consecință a scandalurilor care macină echipa Trump dar și lipsa punerii în aplicare a programelor economice și sociale cu care au fost câștigate prezidențialele americane.
Prețul  unciei de aur a urcat puternic, la 1.342 dolari, cel mai ridicat nivel începând cu septembrie 2016, când existau incertitudini privind rezultatul alegerilor din SUA.
Analiza cuprinde perioada 30 august – 5 septembrie​