Eurodeputatul Gabriela Zoană: Nu va exista în niciun caz un Brexit ‘dezorganizat’

3

Urmăresc cu atenție presa internațională și românească și constat că se folosește intens, dar într-un context cât se poate de greșit, o anumită sintagmă: ”Brexit dezorganizat”. Așa ceva nu va exista în niciun caz.

Putem discuta despre un Brexit în lipsa unui acord al Marii Britanii cu Uniunea Europeană, însă în niciun caz această procedură nu va fi dezorganizată.

Toate instituțiile europene, așa cum este Consiliul Uniunii Europene, prezidat în această perioadă de România, dar și Parlamentul European și Comisia Europeană, sunt pregătite pentru orice variantă de Brexit. Din acest punct de vedere, sintagma ”Brexit dezorganizat” nu poate fi folosită nici măcar în contextul în care Parlamentul Marii Britanii nu a aprobat acordul negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană.

În acest moment nimic nu este sigur și există scenarii pentru toate variantele: Brexit în urma acordului, Brexit fără acord, dar și amânarea Brexit-ului. Pentru toate acestea, instituțiile Uniunii Europene au pregătite variante de răspuns imediat.

Cu siguranță ieșirea unei țări din Uniunea Europeană este un precedent pe care nu ni-l doream, dar care este destul de probabil să se întâmple. Aceasta nu înseamnă însă că Uniunea Europeană nu are resursele necesare pentru a se adapta oricărei situații de acest tip și de a contracara orice potențiale efecte negative asupra economiei și asupra cetățenilor europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here