ULTIMĂ
ORĂ

Europa în alertă sanitară! Cea mai gravă epidemie a secolului!

April 8, 2020, Lisboa, Portugal: Lisboa, 08/04/2020 - Decorreu hoje no Hospital de Santa Maria uma reportagem de como esta unidade hospitalar se transformou para acolher doentes com coronavírus covid-19.actividade de apoio numa enfermaria de pacientes covid entre os profissionais que estão em contacto com os doentes e os outro que estão fora da zona infectada ..(Orlando Almeida / Global Imagens).Lisbon, 04/08/2020 - Today there was a report on how this hospital was transformed to receive patients with covid-19 coronavirus at Hospital de Santa Maria.Hospital staff helps disinfect ambulance equipment. (Credit Image: © Atlantico Press via ZUMA Wire)

Europa în alertă sanitară! Cea mai gravă epidemie a secolului!

Europa se confruntă cu o epidemie severă de febră aftoasă, considerată cea mai gravă de la începutul secolului, iar Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) avertizează asupra necesităţii adoptării urgente a unor măsuri eficiente pentru diagnosticarea precoce, prevenirea răspândirii şi reducerea impactului bolii. Această alertă a fost transmisă luni, după ce focarele recente au afectat mai multe ţări europene şi Orientul Mijlociu, inclusiv prin apariţia unei tulpini exotice a virusului.

CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!

Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă, care se transmite rapid între bovine, porcine, oi şi capre, inclusiv prin intermediul vântului pe distanţe mari, însă nu prezintă risc pentru sănătatea oamenilor, explică FAO într-un comunicat citat de agenţia EFE şi preluat de Agerpres.

Focare neobişnuite în Europa

Prezenţa febrei aftoase în Europa este neobişnuită, ultima epidemie majoră datând din anul 2001. Ungaria, principala ţară afectată în prezent, nu a mai raportat această boală de peste 50 de ani. În ianuarie 2024, Germania a depistat un focar care a fost ulterior controlat, însă în februarie virusul a fost semnalat în nord-vestul Ungariei, unde s-a extins la mai multe ferme.

De asemenea, Slovacia a înregistrat cazuri, iar autorităţile din ambele ţări au fost nevoite să sacrifice mii de bovine pentru a limita răspândirea virusului.

Impact asupra comerţului internaţional

Epidemia afectează şi comerţul cu produse de origine animală. Regatul Unit a interzis deja importul de carne şi produse lactate provenite din ţările europene afectate, precum şi din statele vecine acestora.

Răspândire rapidă şi serotip exotic în Orientul Mijlociu

FAO subliniază că măsurile de biosecuritate trebuie consolidate pentru a limita efectele virusului, mai ales în contextul detectării recente a serotipului SAT1 în Irak şi Bahrain. Acest serotip este considerat exotic în Orientul Apropiat şi Eurasia de Vest, ceea ce ridică un nivel sporit de îngrijorare privind potenţiala răspândire a bolii.

Organizaţia precizează că, deşi febra aftoasă nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, ea afectează grav sănătatea animalelor, securitatea alimentară şi productivitatea sectorului zootehnic, putând reduce semnificativ producţia de lapte şi carne.

Simptome şi riscuri pentru animale

Animalele infectate manifestă febră, dificultăţi de mişcare şi vezicule dureroase pe bot şi pe picioare. Deşi mortalitatea în rândul adulţilor este redusă, tinerii pot deceda din cauza insuficienţei cardiace acute. Virusul se transmite cu uşurinţă, inclusiv în regiuni unde boala nu este endemica şi în zone fără practici regulate de vaccinare.

Febra aftoasă în Orientul Mijlociu şi recomandările FAO

Boala este endemică în Orientul Mijlociu, însă focarele recente provocate de un serotip nou au afectat Bahrain, Irak şi Kuweit, iar extinderea în alte state din regiune, precum şi în Eurasia de Vest (termen utilizat de FAO pentru continentul european), este considerată o ameninţare crescută.

În acest context, FAO recomandă ca ţările afectate sau expuse unui risc ridicat să intensifice campaniile de informare, în special în rândul fermierilor şi al comunităţilor locale. De asemenea, sunt necesare măsuri stricte de biosecuritate, care includ izolarea animalelor bolnave, evitarea introducerii de animale din surse necunoscute, prevenirea amestecului animalelor de provenienţă diferită în timpul transportului şi igienizarea riguroasă a pieţelor, vehiculelor şi centrelor de transport.

Vaccinarea este indicată de FAO ca fiind un instrument foarte eficient în controlul febrei aftoase, contribuind semnificativ la limitarea răspândirii virusului şi reducerea impactului asupra sectorului agricol.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.