Exclusivitate! Păstoritul şi turismul în zonele Lereşti-Voina şi Iezer Păpuşa ar putea fi interzise

53
istratescu, ajvps_arges, scandal, voina, iezer

200 de vânători împotriva lui Istrătescu

Contractul ce urmează să fie semnat între AJVPS Argeș și Fundația Conservation Carpathia reprezentată de cetățeanul german Christoph Promberger, contract prin care se dorește darea în administrare a două fonduri de vânătoare din Argeș, a creat mari nemulțumiri. Vânătorii din Câmpulung, aproximativ 200 la număr care se ocupă de respectivele fonduri ce urmează să fie preluate de Fundație, susțin că nici nu se pune problema de turism ecologic, așa după cum se prevede în contract. După spusele reprezentanților acestora, se dorește anihilarea oieritului și păstoritului, a comerțului de brânzeturi și lactate din zonă.

Acces blocat către Voina și Iezer Păpușa

Clubul vânătorilor din Câmpulung Muscel, care reprezintă o sucursală a AJVPS Argeș, a fost reprezentat în redacția noastră de Victor Bână, Gheorghe Enache și Gheorghe Stuparu. Oamenii au venit să își exprime punctul de vedere referitor la această înțelegere făcută între AJVPS Argeș și Fundația Conservation Carpathia. Nemulțumirea lor cea mare a plecat de la faptul că nu s-a discutat și cu ei atunci când de la vârful AJVPS Argeș s-a decis darea în grijă a fondurilor de vânătoare Râul Târgului și Stoenești către FCC, mai ales că de respectivele fonduri se ocupă chiar ei. „Din cauza noastră nu s-a semnat contractul până acum. Noi nu vrem ca pământul nostru românesc, să ne fie luat. Și vă spun asta întrucât neamțul și-a pus deja bariere și paznici la intrarea pe văi, către terenurile de vânătoare și golurile alpine. Și vorbesc aici despre Lerești – Voina și la Portăreasa, spre Iezer Păpușa. Se blochează accesul oricui, chiar și al turiștilor, către masivul Leaota și Iezer Păpușa. Dacă vrei să îţi duci copilul la munte, nu mai poți” relatează contrariat Victor Bână.

70.000 euro reprezintă două sau trei trofee de urs

istratescu, ajvps_arges, scandal, voina, iezerPentru cei care își amintesc, am spus în materialul publicat de noi într-un număr trecut că prin contractul încheiat între AJVPS Argeș și Fundația Carpathia, aceasta din urmă se angajează să-i plătească celeilalte părți contractuale suma de 70.000 de euro anual, plus TVA. Dacă la început ni s-a părut o sumă mare, se pare că în realitate nu este chiar așa, fenomenul fiindu-ne explicat de Gheorghe Enache. „Cei 70.000 de euro nu înseamnă mare lucru.Echivalează practic cu două sau trei trofee de urs sau cerb pentru străini. Iar noi avem mai mult de trei străini pe an care vânează aici! Dar de… gestionarul fondului de vânătoare trebuie să se ocupe să aducă vânători… Practic, prin cerb, urs și mistreț se identifică zona noastră. În Germania, ultimul exemplar de urs a fost împușcat acum 12 ani cu Garda Națională, pentru că le făcea stricăciuni. Acum ei vin la noi să îl conserve? Haideți să fim serioși… De ce trebuie să facă AJVPS un contract de cercetare și studiere a vânatului cu această fundație, când putem să facem noi cu Academia Română de Științe unde să fie solicitate proiecte pe fonduri europene? România are cercetători recunoscuți în domeniul biodiversității iar astfel, banii obținuți ar rămâne în țară”.

”Se dorește să se termine cu păstoritul și cu turismul montan”

Și asta nu este tot! Cei trei vânători au mai afirmat că odată semnat contractul, Fundația Conservation Carpathia își va impune propriile reguli pe cele două domenii de vânătoare, astfel că nici țipenie de om sau alt animal în afară de vânat, nu va mai călca pe acolo. „Eu vă spun că interesul acestei dări în administrare este cu totul altul. Se dorește să se termine cu păstoritul și cu turismul montan. Noi suntem cei care gestionăm vânatul în zonă! Noi cotizăm cu regularitate la Asociație și tot noi atragem vânătorii. Cel care trebuie să administreze nu face asta! Domnul Istrătescu a luat deciziile de unul singur, fără să se consulte și cu noi. Pe noi nu ne interesează partea de vânătoare ci ne interesează munții noștri pe care vor să ni-i ia. Dacă această Fundație preia cele două fonduri, Masivul Leaota și Iezer Păpușa vor fi afectate. De ce credeți că FCC nu a luat domenii de vânătoare la Căteasca sau Albota? Lucrurile sunt foarte clare! Nu se dorește decât interzicerea tuturor crescătorilor de animale din zonă de a avea acces la golurile alpine, de a distruge activitatea de vânătoare din zonă…” a mai relatat Victor Bână.

Vânătorii din Câmpulung cer explicații despre implicarea FCC

Întrucât de opoziția lor nu s-a ținut cont până acum, toți vânătorii din Câmpulung au depus o notificare la AJVPS Argeș prin care cer să li se comunice în scris documentele care le sunt necesare pentru studiere în vederea cunoașterii și implicării Fundației Carpathia în bunul mers al Clubului din Câmpulung. Acestea sunt: statutul AJVPS Argeș cu toate modificările aduse, contractele de administrare a celor două fonduri de vânătoare în integritatea lor, hotărârea de înființare a clubului de vânătoare și pescuit sportiv Câmpulung, contractul de colaborare între AJVPS Argeș și FCC Brașov, bilanțul cheltuielilor clubului din Câmpulung pe ultimii cinci ani precum și situația colibei de vânătoare Portăreasa. În situația în care nu vor primi un răspuns mulțumitor, vânătorii de la Câmpulung vor să depună un memoriu și la Ministerul Mediului.

Cum li s-a pus pumnul în gură membrilor din Asociaţie!!

Probabil ca să aibă o mai mare libertate de „mişcare”, adică să nu fie traşi la răspundere, cei din conducerea AJVPS, în frunte cu Constantin Istrătescu au găsit o metodă inedită de a-i reduce la tăcere pe cei care nu se aliniază hotărârilor şefilor. „Noi am mai cerut anumite explicații de la conducerea AJVPS Argeș și în 2014, iar după asta ni s-a modificat statutul. În 2015 a apărut un statut nou al AJVPS Argeș în care a fost introdusă menţiunea că cine se revoltă sau aduce daune materiale sau morale, sau inițiază și desfășoară activități contrare intereselor legitime ale AJVPS Argeș va fi dat afară din Asociație” mai spune Gheorghe Enache.