Expozie pe piaţa bancară. Ratele în lei cresc spectaculos!

DISTRIBUIȚI

Dobânzile în lei pe piaţa inter­bancară au accelerat puternic pentru a treia zi consecutiv, iar indi­catorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a urcat joi la 1,46%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Creșterea este de aproximativ 16% într-o singură zi.

Ascensiunea Robor din ultimele zile a fost determinată de diminuarea temporară a lichidităţii din piaţa interbancară, dar şi de anticipaţiile inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, consideră analiştii.

„De semnalat ca această creștere nu a fost una surprinzătoare, exista o așteptare în acest sens, dar intervine într-o etapă în care au loc puține tranzacții. Aici sunt măsuri strategice ale actorilor din piața bancară, iar aceste miscări strategice îi afectează în primul rând pe cei care au luat credite în lei. În decembrie 2015, cei care au luat atunci un credit au luat cu dobândă de 1,04%, acum este 1,46%… Reașezarea se face la 3 luni, în septembrie este următoarea reașezare”, a precizat strategul BNR Adrian Vasilescu.