prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Fermieri din Argeș au protestat zilnic la București! Nu vor ceda! Declarații exclusive!

Fermieri din Argeș au protestat zilnic la București! Nu vor ceda! Declarații exclusive!

Sute de fermieri și transportatori din România au continuat protestul anti-guvernamental început săptămâna trecută, pentru a șaptea zi consecutivă și anunță că nu se vor opri, până în momentul în care nu vor vedea publicat în Monitorul Oficial promisiunile făcute în urma negocierilor.

CITEȘTE ȘI: ARGEȘ: BĂRBAT ÎNJUNGHIAT DE VECIN! TĂIAT DE MAI MULTE ORI CU UN CUȚIT!

Printre sutele de fermieri și transportatori care au protestat la București, s-au aflat și cei din Argeș. Am luat legătura cu Mădălin Cîrtoc, unul dintre fermierii argeșeni care a participat, din prima zi, la protestele din București. Acesta a declarat că au fost mai multe persoane din Argeș care s-au alăturat, zilnic, celorlalți colegi din țară și care au mers cu mașinile la București.

În paralel cu argeșenii care au mers să protesteze în București, zilnic, în Pitești, sute de cetățeni au organizat proteste spontane în sprijinul fermierilor.

„Zilnic, pentru șapte zile consecutiv, mai mulți fermieri din Argeș am mers cu mașinile și ne-am alăturat fermierilor care au protestat în București. Aceste acțiuni vor continua până nu vedem nimic publicat în Monitorul Oficial. Vom merge în continuare la București. Și în Pitești, în paralel, a existat o mișcare de susținere a cetățenilor, în sprijinul fermierilor.”, a declarat Mădălin Cîrtoc.

Zeci de drumuri paralizate

Reamintim faptul că protestele fermierilor și ale celor din sectorul transportului de marfă au paralizat străzile pe zeci de drumuri din București și mai multe județe din țară. De asemenea, coloanele cu mașini grele, camioane sau tractoare, au blocat și cele mai importante vămi din estul și nord-estul țării, precum cele de la Vama Siret sau Vama Costești.

Revendicările fermierilor

 • Acordarea subvențiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflați în eșantionul de control clasic și prin teledetecție, precum și accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).
 • Compensarea pierderilor fermierilor afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE și pot pune în pericol siguranța alimentară, dar și de tranzitul cerealelor și oleaginoaselor ucrainene: minim 60 EURO/tonă comercializată, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeană care permite ca statele membre să acorde până la 280.000 Euro/fermă și până la 2,5 milioane EURO/IMM din industria agroalimentară.
 • Oferirea unor subvenții aferente pierderilor cauzate de volatilitatea prețurilor de comercializare a cerealelor și oleaginoaselor în anul agricol 2023 – 3 EURO/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024.
 • Oferirea unor linii de creditare avantajoase antreprenorilor din agricultură cu garanții guvernamentale, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activității în anul curent – lansarea operațională a Creditului Agricol și Creditul Fermierului.
 • Continuarea programelor AGRO IMM INVEST și RURAL INVEST prin creșterea plafoanelor de garantare și a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanție FGCR, precum și extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B și C, demers realizat în colaborare cu BNR și instituțiile bancare.
 • Plata cheltuielilor privind compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafețelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023. Bugetarea integrală a plăților parțiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole.
 • Echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol.
 • Adoptarea unor decizii, la nivel național (caz de forță majoră) și european privind derogarea de la aplicarea Gaec 7 și 8 pentru anul curent, și oferirea unui răspuns cert fermierilor români până la finalul lunii ianuarie – doar astfel aceștia își mai pot realiza o prognoză în privința gestionării eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024.
 • Sprijinirea fermierilor afectați de secetă pentru pierderile suferite aferente producției și valorificării cerealeloși oleaginoaselor pentru culturile de toamnă 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, având la bază cadrul temporar Ucraina în valoare de 100 EURO/ hectar.
 • Asigurarea unei competiții corecte pe piața comună europeană (inclusiv statele aflate într-un proces de aderare la UE) în ceea ce privește importul produselor agroalimentare care prezintă standarde neconforme regulamentelor europene privind agricultura, mediul și sănătatea consumatorilor europeni.
 • Stabilirea unei scheme de microcreditare care să permită accesul facil și rapid a fermierilor români la surse financiare atât de necesare afacerilor agricole de dimensiuni mici și medii, în vederea evitării renunțării la activitatea desfășurată.
 • Protejarea pieței interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal și respectarea cerințelor UE. Multe produse ucrainene își schimbă originea în Rep. Moldova și Bulgaria, iar apoi sunt comercializate pe teritoriul României.
 • Revizuirea legislației fiscale în ceea ce privește taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 mil. EURO, precum și a instituțiilor bancare. Solicităm identificarea unei soluții optime prin care sectorul agroalimentar să fie exceptat, deoarece în mod firesc cei 1% deduși din cifra de afaceri a firmelor mari și cei 2% din cifra de afaceri a instituțiilor bancare, se extrag din prețul mărfurilor.
 • Asumarea de către Guvernul României a proiectului strategic privind extinderea capacității și adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanța pentru asigurarea accesului cu prioritate a mărfurilor din România la export.

Revendicările transportatorilor

 • Plafonarea RCA (asigurarea obligatorie) pentru autocamioane la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor de asigurare când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii;
 • Scurtarea timpilor de trecere a frontierei – eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere.
 • Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană – modificări de limite și de sume neimpozabile.
 • Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi.
 • Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.
 • Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs