Firmele de transport şi construcţii- în vizorul inspectorilor de muncă

25
ITM_arges, munca_la_negru-dosare_penale

Domeniile unde sunt descoperite cele mai multe persoane care muncesc la negru rămân în continuare restaurantele, barurile, cluburile, firmele de transport , de construcţii, comerţul şi spălătoriile auto. Astfel că şi în luna august cele mai multe persoane care munceau fără a avea întocmite niciun fel de forme legale la angajare au fost descoperite tot în aceste domenii. Şi deşi inspectorii de muncă au anunţat intensificarea numărului de controale pentru a diminua fenomenul de muncă la negru, se pare că patronii societăţilor comerciale nu se sperie nici măcar de închisoare şi practică în continuare aceste metode.

 

Două dosare penale într-o singură lună

Deşi în ultima perioadă inspectorii de muncă ai ITM Argeş au intensificat numărul controalelor efectuate, se pare că patronii societăţilor comerciale nu se mai sperie de nimic, nici chiar de închisoare. Dovadă că, numai luna aceasta nenumărate societăţi au fost descoperite că practică munca fără forme legale, iar patronilor societăţilor Petcu Star Construct şi SC Secret Starline AG le-au fost întocmite dosare penale. La societatea Petcu Star Construct, societate care are ca principal domeniu de activitate construcţiile,  inspectorii de muncă au descoperit 6 persoane care munceau la negru. Deasemenea şi la  SC Secret Starline AG, societate care se ocupă cu transportul, în special în Piteşti, inspectorii de muncă au descoperit nu mai puţin de 7 persoane care munceau fără a avea întocmite niciun fel de forme legale de angajare. În cauză celor doi li s-au întocmit dosare penale care au fost trimise către instanţele de judecată, aceştia riscând ani grei de închisoare. 

 

Minor prins că muncea la negru

Tot luna trecută, la nenumărate societăţi comerciale au mai fost descoperite nereguli în ceea ce priveşte contractele de muncă. Astfel că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de inspectorii de muncă, în Argeş găsim în continuare mulţi angajatori care îşi fac treaba cu oamenii fără a le întocmi acestora forme legale. Nu ştim foarte bine care sunt considerentele după care se ghidează, însă cu siguranţă ştim că amenzile sunt usturătoare pentru orice buzunar. Astfel că la SC Radu Trans Expert International au fost descoperite 4 persoane care munceau la negru, amenda în această situaţie fiind de 40.000 lei iar la II Glonţ Ionela au fost găsite 3 persoane fără forme legale, amenda fiind de 30.000 lei. La societăţile SC Minimar Angels Star, SC Patipanif Cosem Alex L (patiserie în Găvana), SC Construct Caty şi SC Galaxy Andree (spălătorie auto în Câmpulung) au fost descoperite câte 2 persoane care munceau fără forme legale, amenda aplicată de inspectorii de muncă în această situaţie fiind de 20.000 lei pentru fiecare. Şi deasemenea, tot luna trecută  la societatea Eli Construct Vâlsan inspectorii de muncă au aplicat o amendă de 10.000 lei, motivul fiind acela că au găsit o persoană minoră care muncea fără carte de muncă. 

 

 

 

Barul din interiorul piscinei din Trivale, amendă de 20.000 lei

În continuare, inspectorii de muncă anunţă intensificarea controalelor cu scopul de a diminua şi chiar combate fenomenul de muncă la negru. Dovada constă în faptul că în prima săptămână din septembrie, inspectorii de muncă au descoperit nu mai puţin de 12 persoane care munceau fără forme legale. Astfel că la societăţile Textil Sewing Solution şi Rai Planet Consult, barul de la piscina din Trivale au fost aplicate sancţiuni de 20.000 lei pentru găsirea la muncă a câte două persoane la negru. De asemenea şi patronii societăţilor Super Select Genc şi Grota Rece au fost sancţionaţi cu câte 10.000 lei fiecare în urma descoperirii a câte o persoană care muncea fără a avea întocmite forme legale.