FNPA: Fapta de o cruzime diabolică de la Bârla, identică cu cea de la Rucăr…

DISTRIBUIȚI

Federația Națională de Protecție a Animalelor a transmis o sesizare la Inspectoratul de Poliție Județean Argeș, cu privire la fapta de ucidere barbară a puiului de căprioară pe fondul de vânătoare de la Bârla, deoarece a fost încadrată de oamenii legii doar  braconaj”.

FNPA solicită ca încadrarea faptei trebuie să se facă inclusiv în baza legii cadru 205/2004 privind protecția animalelor (republicată în 2014). Conform acestei legi, omorârea animalelor, cu intenţie”, maltratarea şi schingiuirea animalelor reprezintă cruzimi față de animale și, în conformitate cu art. 25 alin. (1) lit. a) și e), sunt INFRACŢIUNI sanctionabile cu ÎNCHISOARE de la 3 luni la 1 an.

Considerăm așadar că fapta individului reprezintă un cumul de infracțiuni, iar comportamentul individului impune o monitorizare specială, se arată în solicitarea celor de la FNPA.

Reamintim că în aprilie 2010 un minor din comună Rucăr, județul Argeș, a fost prins că a tăiat toate lăbuțele unui câine și au existat mărturii cu privire la faptele lui anterioare de cruzime față de animale. Am solicitat atunci Poliției să dispună reținerea minorului prin instituția protecției copilului sau alte mijloace, deoarece reprezintă un pericol social. Însă minorul a rămas în libertate, iar peste numai 10 luni (în februarie 2011) acesta a schingiuit și omorât un bărbat în vârstă de 60 ani.
 
În conformitate cu studiile internaționale efectuate, referitoare la relația dintre abuzurile asupra animalelor și abuzurile asupra oamenilor, s-a evidențiat faptul că 90% dintre indivizii care au săvârșit omoruri, violuri, agresiuni asupra semenilor lor, au săvârșit anterior acte de cruzime față de animale. De aceea, pentru Poliția din multe alte state, indivizii care săvârşesc abuzuri față de animale sunt reținuți și monitorizați, acestea fiind avertismente privind potențiale agresiuni ce ar putea fi săvârșite asupra oamenilor.