Fost primar argeșean, condamnat

8
Primari

Fostul primar al comunei Țițești și secretarul comunei au fost condamnați la închisoare cu suspendare în dosarul în care au fost acuzați de procurorii DNA de fals în înscrisuri pentru a obține fonduri europene. Mai exact, fostul edil Florian Rizea și Ileana Cristina Miu au fost trimiși în judecată după ce în perioada 2007-2008 au depus la Agenția de Plăți şi Intervenţie pentru Agricultură, mai multe documente false inexacte şi incomplete, în scopul de a obţine în mod injust sprijinul financiar pentru o suprafaţă de teren de 138,77 ha.

Rizea, 3 ani cu suspendare

Florian Rizea, fostul primar de la Țițești a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar, secretarul primăriei, Ileana Cristina Miu s-a ales cu 2 ani de închisoare. Magistrații au decis ca pe lângă cele două condamnări, în următorii 5 ani, cei doi să nu mai poată ocupa sau să fie aleși în funcții publice. „Condamnă pe inculpata Miu Ileana Cristina, fără antecedente penale, la pedeapsa principală de 2 ani închisoare şi totodată interzice inculpatei drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal 1969, pe o durată de 1 an (…) suspendă condiţionat executarea pedepsei principale (…) stabileşte un termen de încercare de 4 ani. Condamnă pe inculpatul Rizea Florian, fără antecedente penale, la pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi totodată interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal 1969, pe o durată de 1 an, ca pedeapsă complementară (…)  stabileşte un termen de încercare de 5 ani. De asemenea, ţinând cont de faptul că prejudiciul a fost acoperit, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurător, pus de procurorii DNA, în timpul cercetărilor.

Acte false pentru fonduri europene

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al comunei Ţiţeşti, Florian Rizea, acesta fiind acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete,  faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi a secretarului Primăriei Ţiţeşti, Ileana Cristina Miu, pentru folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, faptă având  ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii precizau: „În perioada 2007 – 2008, inculpata Miu Ileana Cristina a depus, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, mai multe documente false inexacte şi incomplete, în scopul de a obţine în mod injust sprijinul financiar pentru o suprafaţă de teren de 138,77 ha, deşi în realitate nu o utiliza efectiv. Inculpata a acţionat ca urmare a instigării realizate de inculpatul Rizea Florian, în calitatea sa de primar al comunei Ţiţeşti, care a iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local în acest sens, prin care a propus concesionarea izlazului comunal către secretarul comunei. Concesionarea terenului nu constituia instrumentul în baza căruia inculpata urma să utilizeze terenul aşa cum ar fi fost legal, ci doar în scopul îndeplinirii formale a condiţiilor de eligibilitate a cererii de sprijin financiar pe suprafaţă pe care secretarul unităţii administrativ-teritoriale a depus-o ulterior la APIA. La data de 23 aprilie 2009, inculpata Miu Ileana Cristina a depus o cerere de transfer a exploataţiei celor 138,77 ha către Consiliul local Ţiţeşti, în urma aprobării stabilindu-se o sumă de 27.440,34 lei pentru unitatea administrativ-teritorială respectivă. Ca urmare a acestor demersuri, inculpata a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 19.892,48 lei“.