Fostul președinte liberal despre reconstrucția PNL Argeș, Adrian Miuțescu: ”Cei care iubesc PSD-ul, trebuie să meargă la PSD!”

DISTRIBUIȚI
Adrian Miutescu

Adrian Miuțescu a fost președinte a PNL Argeș și deputat al partidului într-o perioadă în care multe investiții importante s-au realizat în județ, și aș vrea să amintim doar centura de Nord a Piteștiului. Cu toate că a fost debarcat din funcția de președinte, a rămas alături de partid și și-a păstrat opinia și atitudinile liberale. Pentru activitatea sa de președinte dar și pentru statornicia liberală pe vremea când alții declarau dragoste PSD-ului, Adrian Miuțescu este văzut acum ca un salvator al PNL și i se cere să candideze la președinția partidului. Lucru foarte posibil chiar dacă, până acum nu a făcut o declarație în acest sens. Adrian Miuțescu se bucură de simpatia primarilor PNL dar și a unei masive grupări a PNL Argeș nemulțumită de politica non-combat a fostului președinte Ion Popa.

1.  Domnule Adrian Miuțescu, cum caracterizați, ca fost deputat și președinte, situația PNL Argeș?

          Organizația PNL Argeș se găsește într-o criză profundă care se datorează unor erori de management politic făcute atât la nivel național cât și la nivel județean.

Problemele au început odată cu asocierea în USL când electoratul de dreapta și-a pierdut o parte din încrederea în PNL. Acestea au fost mult mai accentuate în județul Argeș datorită raportului de forțe existent între PSD și PNL (mult în favoarea PSD) dar și datorită obedienței și trădărilor unor membri PNL (a se vedea cazul ALDE) . Alte motive ale declinului PNL au fost: Ordonanța 144 privind migrația primarilor (total în favoarea PSD în Argeș) ,dar și în cazul senatorului Mircea Diaconu care a afectat în special organizațiile din zona de nord a județului.

Venind mai aproape în anul electoral 2016, PNL Argeș a acționat ca un partid semi-închis, fuziunea cu PDL nefiind în totalitate acceptată de membri și electorat iar conducerea bicefală la nivel național cât și la nivel județean a creat probleme în deciziile organizatorice luate.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, modul netransparent și îndreptat împotriva intereselor organizației Argeș la stabilirea listelor parlamentare au creat mari nemulțumiri și demobilizare puternică în interiorul organizațiilor locale.

2.  Cine conduce acum partidul? Întrebarea nu e o glumă….dar ce se întâmplă mi se pare o glumă….

          În acest moment este un “vid de conducere” în PNL Argeș. Prin demisia senatorului Ion Popa din funcția de președinte în 12 decembrie 2016 și apoi demisiile unui mare număr de membri din CJEX (11 demisii în scris și 6 declarații publice) organismele de conducere ale PNL Arges sunt blocate.

Aici principala vină o are conducerea centrală a partidului care deși a fost informată în repetate rânduri de către primarii partidului și demisionarii din CJEX,nu a luat nici un fel de măsuri.

3. Rezultatul alegerilor locale dar mai ales al celor parlamentare au arătat o organizație slabă, fără vână, fără priză la electorat. Cum de s-a ajuns aici?         

Am explicat în mare parte motivele rezultatelor slabe obținute de PNL Argeș la alegerile locale și parlamentare când am răspuns la prima întrebare.

Sigur ar fi și multe altele care au ținut de modul de organizare al campaniilor electorale,al lipsei unor decizii clare de campanie, neexplicarea unui program de guvernare, bâlbâiala privind desemnarea candidaturii la Primăria București,clipuri de campanie neinspirate,parașutarea unor candidați de la București pe ultima sută de metri pe listele parlamentare,etc.

4.        Nu o dată, membri marcanți ai partidului au fost acuzați de blat cu PSD Argeș. Cum poate fi combătut un asemenea fenomen?

Reconstrucția PNL Argeș,trebuie să fie o operație profundă, să însemne o analiză a fiecărei organizații locale,a fiecărui membru și chiar dacă ar putea fi dureroasă,ea trebuie să genereze un PNL nou, capabil să facă față cerințelor și provocărilor actuale.

Cei care iubesc PSD-ul, trebuie să meargă la PSD!

5.      Cei care au lucrat cu dumneavoastră în perioada în care ați fost deputat și președinte al PNL Argeș spun că erați cunoscut la București pentru insistența cu care cereați bani și proiecte pentru județ. În ultimii patru ani sau, cel puțin cât a fost PNL la guvernare, ce demersuri au făcut liderii locali la Centru pentru județ?

Nu cunosc demersurile făcute de liderii PNL care au condus organizația PNL în ultimii ani.Ar trebui să îi intrebați pe ei,aș fi și eu curios să stiu ce răspunsuri primiți.

Ce vă pot spune în acest sens este că am insistat și reușit să impun cu ocazia Consiliului Național PNL din 2015 de la Pitești, un proiect în zece puncte privind principalele priorități și obiective ale Argeșului sub forma unui “Apel către conducerea PNL”.

A fost prea puțin!

6.      Poate fi reformat PNL sau ar putea avea șansa PNȚCD? Dacă da, cum?

Cred că PNL poate fi reformat acum, până când nu este prea târziu.

Eu doresc să particip la reformarea și salvarea PNL , având speranța că și ceilalți membri PNL doresc acest lucru.

Reforma trebuie să pornească de jos în sus, de la alegerile interne locale până la alegerile centrale.

Sunt un susținător al alegerilor directe , de fiecare membru atât pentru președinții organizațiilor județene cât și pentru președintele partidului.

Munca cea mai grea este de reformare a organizațiilor locale, prin disciplină, măsuri chiar uneori dure,înscrierea de noi membri în PNL,oameni tineri,oameni competenți,întreprinzători privați,acea parte activă și responsabilă a societății românești.

Trebuie apoi împreună cu toți liberalii să întocmim”Programul de administrare al județului Argeș” pe care argeșenii să-l cunoască și să aibă încredere în el.

Și nu în ultimul rând selecționarea și pregătirea unor candidați potriviți pentru noile bătălii electorale.

7. În contextul în care ”Strada” critică și decredibilizează PSD, de ce liberalii continuă certuri mărunte în loc să se replieze și să vină în fața cetățenilor cu persoane competente? 

Pentru că totdeauna este mai greu să reconstruiești decât să strici,să distrugi.

Operațiunea de reformare a unui partid cum este PNL este una dificilă și ea se poate face doar în 2-3 ani.

Aici nu este loc de cosmetizare este nevoie nu doar de schimbare de oameni ci de reinstaurarea unor principii și valori liberale pe care toți să le îmbrățișeze.

Liberalii trebuie să participe la aceste mitinguri care sunt în desfășurare dar ei nu trebuie să încerce să-și adjudece aceste manifestări.

Acestea sunt și trebuie să rămână ale societății civile, atunci au credibilitate și forță.

8.      Când ar putea avea loc alegeri în PNL Argeș și cum credeți că se vor derula?

Cred că în martie și aprilie.Sper că vor fi derulate în condiții statutare și că vor duce la recâștigarea încrederii,prestigiului cetățenilor și membrilor PNL,prestigiu pe care partidul Brătienilor l-a adus în istoria sa pe scena politică românească.