Fostul primar „Toacă Bani”, o nouă condamnare

38
fanel proca

Fostul primar al comunei Berevoești s-a ales cu o nouă condamnare pentru abuz în serviciu. Fănel Proca, cunoscut ca și „Toacă Bani”, a mai fost condamnat pe 12 mai 2016, când s-a ales cu o primă condamnare la închisoare, cu suspendare, într-un dosar de corupţie în care a mai fost implicat şi vărul său, Traian Proca, fost poliţist şi unul dintre personajele-cheie din dosarul „Mită la permise“.

Zece termene de judecată, „Toacă Bani” absent

Fostul primar din Berevoeşti a fost condamnat  pe 14 decembrie 2016, la Judecătoria Câmpulung, după zece termene de judecată, la care, în marea majoritate, Gigi Fănel Proca a lipsit, invocând motive medicale. De altfel, el a şi cerut instanţei, pe 14 septembrie, să-i aprobe efectuarea unei expertize medicale, însă doleanţa i-a fost refuzată. De această dată, „Toacă Bani“ a fost judecat pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, atunci când a fost primar, a angajat cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate. Judecătoria Câmpulung a dat sentinţa de condamnare după ce a anulat beneficiul suspendării condiţionate prin Decizia penală nr. 557/A/12 mai 2016 a Curţii de Apel Piteşti, în dosarul de corupţie, iar condamnarea de doi ani a fost descontopită şi repuse în individualitatea lor pedepsele. Au rezultat în final tot doi ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de patru ani, termen de încercare, şi îngrădirea unor drepturi. Condamnarea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Proca și Proca jr, urmăriți penal

În altă ordine de idei, Gigi Fănel Proca este urmărit penal, alături de fiul său, Bogdan Florin Proca, fostul şef al Ocolului Silvic Aninoasa, Ionel Viorel Dode, şi Nicolae Achim, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă, la cererea făcută de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcţia Silvică Argeş, care a contestat rezoluţia numărul 1.574/P/2011 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, prin care cei patru nu au fost trimişi în judecată.

Alex Vlad