Frumuseți de la noi! Șoimul călător, minunăția din România, pe cale de dispariție! 

Animalul rar care a fost văzut pe teritoriul României și care este o adevărată încântare pentru iubitorii de mediu este pe cale de dispariție. Multe exemplare au fost masacrate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii s-au bucurat să îl vadă și să îl fotografieze.

CITEȘTE ȘI: CONSTRUCȚIA AUROSTRĂZILOR DIN ROMÂNIA – LA LIMITA BLOCĂRII! MOTIVELE SUNT IREALE!

Șoimul călător, căci despre el este vorba, reprezintă una dintre cele mai răspândite specii de pe Glob, motiv pentru care este întâlnită pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Pasărea are foarte multe subspecii. În România cuibărește în zonele înalte, muntoase, cu preferințe pentru zonele calcaroase.

Cele mai numeroase efective sunt localizate în zona Carpaților Occidentali. În multe zone din Europa specia își face cuib foarte des și în zone urbane. Pe timpul iernii se apropie de orașe pentru că găsesc hrană, în special porumbei.

În plus, cele din regiunile nordice coboară spre sud iarna, în zone mai temperate. Pasărea este sedentară, dar cu mișcări ample, mai ales la exemplarele tinere. Șoimul a suferit un declin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și mai târziu.

Concret, în anii 60 – 70 la nivel global au murit mulți șoimi călători din cauza folosirii pe scară largă în agricultură a pesticidului DDT. Acest lucru a avut drept efect scăderea grosimii cojii ouălor, care a dus la spargere, mortalitate embrionară sau a puilor.

Din fericire, specia și-a revenit odată cu interzicerea pesticidelor, dar tot mai există amenințarea reprezentată de braconajul la cuib. Șoimul călător are un teritoriu de vânătoare de 40-200 de kilometri pătrați.

Vânează păsări mici, porumbei, lilieci și mamifere mici. Are o capacitate de zbor record și poate coborî asupra prăzii cu 320 km/h. Își urmărește prada la viteze de 112 km/h, iar în timpul zborului are o viteză medie de 40-55 km/h.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.