Gelu Tofan: „Guvernul Dragnea – Dăncilă va continua să se împrumute tot mai mult şi mai scump”

DISTRIBUIȚI

Execuția bugetară după șapte luni de guvernare Dragnea – Dăncilă arată că situația finanțelor publice a României se îndreaptă spre un dezastru.
Veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel ca pondere în PIB de la perioada de criză economică din 2010 încoace, coborând la minim record de 8,6%! Nivelul veniturilor în PIB colectate de ANAF sunt mai mici și decât în 2017 când reprezentau 9,4% din PIB.
Iar după toată tevatura cu transferul contribuțiilor sociale la angajat, veniturile din contribuțiile de asigurări sociale ca pondere în PIB au crescut cu mai puțin de un procent față de aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, veniturile fiscale plus încasările din contribuțiile de asigurări sociale însumează 14,5% din PIB, fiind cele mai mici de dinainte de 2010 până în prezent.
Gestiunea proastă a finanțelor publice de către tripleta Vâlcov – Teodorovici – Mișa pune în pericol plata salariilor și pensiilor pentru că procentul în PIB al veniturilor fiscale și al contribuțiilor sociale nu ține pasul cu creșterea cheltuielilor cu personalul și asistența socială care au urcat la peste 11,4% din PIB, cel mai mare nivel din 2011 până în prezent. Adică aproape 80% din veniturile statului sunt pentru cheltuieli de personal și asistență socială.
Pericolul care se ascunde în această execuție bugetară este că pentru a asigura plata salariilor și pensiilor, guvernul Dragnea – Dăncilă va continua să se împrumute tot mai mult și mai scump. Deja avem o creștere a cheltuielilor cu dobânzile de 20% față de aceeași perioadă a anului trecut pentru că #România se împrumută la costuri chiar mai mari decât s-a împrumutat Grecia în perioadă de criză, dobânda la obligațiunile pe termen lung ale României ajungând la peste 5%.
Asigurarea nevoilor de finanțare pentru plata salariilor și pensiilor este obligatorie însă este păcat că niște analfabeți economici au aruncat banii din creșterea economică pe fereastră prin politici iresponsabile și iată, acum, în loc să asigure condițiile pentru dezvoltarea economiei private, pentru investiții publice și un nivel de trai mai bun pentru toți, România se confruntă cu o criză bugetară majoră.