Grădinile dintr-o comună din nordul județului Argeș au fost râmate de porci!

54

Grădinile dintr-o comună din nordul județului Arges au fost râmate de porci! Mistreții i-au terorizat pe locuitorii din Lerești! Animalele sălbatice au plecat din pădure în sat, au mult curaj şi nu se sinchisesc nici de câini.

Zeci de grădini distruse, garduri rupte şi culturi scoase din pământ. Oamenii sunt disperaţi şi nu ştiu cine îi poate ajuta. Autorităţile locale au primit zeci de sesizări, însă nu pot face nimic. Au informat Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare. Nu s-a luat nico măsură până în prezent, sunt doar promisiuni. Cele mai afectate zone de mistreți sunt în Răceni, Valea lui Păstru și pe Valea lui Trandafir.

Locuitorii din Lerești spun că au văzut multe scroafe cu câte 10, 12 purcei şi cred că numărul de mistreţi va fi din ce în ce mai mare, iar problemele lor se vor agrava.

Deoarece legea este ambiguă, primăria se află între ciocan şi nicovală. Oamenii depun sesizări la primărie, iar constatările pagubelor produse de sălbăticiuni sunt făcute de către o comisie formată din reprezentanţi ai ITRSV, gestionarii fondului de vânătoare şi ai primăriei. Teoretic, există posibilitatea acordării unor despăgubiri, însă nu sunt acordate, fiindcă nu se îndeplinesc toate acţiunile de pază necesare, sau pentru că gestionarii fondurilor de vânătoare n-au banii necesari să-i despăgubească pe oameni. Conform legii, pentru ca proprietarii să primească despăgubiri, trebuie să facă dovada că au luat toate măsurile prin care să prevină astfel de situaţii: să împrejmuiască terenurile cu gard, inclusiv electric… În plus, în cazul unui atac din partea sălbăticiunilor, păgubiţii trebuie să informeze urgent autorităţile, adică în termen de 24 de ore.