Grevă japoneză în sistemul sanitar din Argeș! Angajații cer acordarea sporurilor și a voucherelor de vacanță!

289

Membrii Federaţiei SANITAS au declanșat, începând de astăzi,  la nivel naţional greva japoneză, o formă de protest care nu presupune întreruperea activităţii, a anunţat organizaţia sindicală din sănătate. Acestei acțiuni s-au alăturat și cadrele medicale și personalul auxiliar sau de asisitență socială din Argeș.

“Membrii de sindicat SANITAS din toată ţara declanşează (miercuri – n. r.) greva japoneză, o formă de protest fără întreruperea activităţii! Astfel, de Ziua Internaţională a Muncii Decente, membrii SANITAS doresc să atragă atenţia că ei continuă să îşi facă datoria cu decenţă, însă guvernanţii români îi tratează cu maximă indiferenţă!”, se menţionează în mesajul postat pe Facebook de Federaţia SANITAS.

Mai multe spitale din județ, pe lista neagră

”Revendicările formulate în cadrul Consiliului Naţional al organizaţiei începeau cu mai multe solicitări de natură financiară: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020 ( aici vorbim despre șase spitale din județ: Spitalul Județean Pitești, Spitalul Municipal Curtea de Argeș, Spitalul de Pediatrie, Spitalul Ștefănești, Spitalul Municipal Câmpulung care a acordat luna iunie și Serviciul Județean de Urgență Pitești); acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar ( Spitalele Curtea de Argeș, Mioveni, Leordeni, Ștefănești nu le acordă; Spitalul Costești în noiembrie iar Spitalul Județean Pitești- le acordă eșalonat în octombrie, noiembrie, decembrie) şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară; acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.

În afară de solicitările de natură financiară, celelalte revendicări ale Federaţiei SANITAS erau: deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile”,  a declarant Doina Fănică, lider Sindicatul Sanitas Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here