Dacă bănuiești că este răceală, cel mai probabil ai dreptate. Dar experții spun că diferențierea între răceala comună și gripă poate fi mai dificilă decât realizează majoritatea oamenilor.
CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU ȘOFERI! POLIȚIȘTII RUTIERI NU VOR MAI AVEA VOIE SĂ FACĂ ACEST LUCRU!
Indiferent dacă te confrunți cu răceală sau cu gripă, trebuie să alegi remedii eficiente în combaterea simptomelor, aceasta fiind și singura modalitate prin care poți trece mai ușor prin boală.
Răceala și gripă sunt două afecțiuni care afectează oamenii de toate vârstele în mod frecvent și care pot provoca disconfort și probleme de sănătate. Răceala este mai frecventă și, de obicei, este o afecțiune ușoară care trece în câteva zile. Gripa, pe de altă parte, este mai rară, dar poate fi mult mai gravă și poate necesita tratament medical.
Nu te trata după ureche!
Oamenii sunt predispuși să contracteze aceste boli, mai ales în timpul sezonului rece. Atunci umiditatea și temperaturile scăzute creează condiții ideale pentru răspândirea virusurilor. Deși răceala și gripa au multe simptome asemănătoare, cum ar fi tusea, durerea de gât și congestia nazală, există unele diferențe semnificative între ele. Pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a evita complicațiile, este esențial să obții un diagnostic corect al afecțiunii tale, prin consultarea unui medic specialist. Acesta poate efectua examene și teste pentru a identifica cauza exactă a simptomelor. Este important să nu ignori simptomele sau să încerci să le tratezi singur, deoarece acest lucru poate duce la complicații sau la agravarea afecțiunii tale. Află cum te poți proteja în astfel de situații, citind materialul de mai jos.
Cum se transmite virusul?
Odată cu venirea sezonului rece, răceala și gripă devin afecțiuni comune care afectează milioane de oameni în fiecare an. Aceste boli sunt cauzate de virusuri diferite și au simptome asemănătoare, dar este important să înțelegem diferențele dintre ele și cum se pot transmite.
Răceala este o boală respiratorie ușoară care poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri, inclusiv rinovirusuri, coronavirusuri și adenovirusuri. Gripa, pe de altă parte, este cauzată numai de virusurile gripale A, B și C. Aceste virusuri se răspândesc prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin contactul cu suprafețe contaminate de secreții nazale sau salivă.
Atunci când o persoană infectată strănută sau tușește, particulele virusului se răspândesc în aer și pot fi inhalate de către alte persoane. De asemenea, atunci când o persoană infectată atinge o suprafață și o altă persoană atinge aceeași suprafață, virusul poate fi transferat.
Gripa, mai contagioasă decât răceala!
În general, gripa este mai contagioasă decât răceala și se răspândește mai ușor de la o persoană la alta. Gripa este transmisibilă mai devreme în procesul de îmbolnăvire, astfel încât o persoană infectată poate fi contagioasă chiar și înainte de a prezenta simptome. În cazuri rare, virusul gripal se poate transmite prin intermediul alimentelor contaminate sau prin contact cu obiecte contaminate.
Gripa apare de obicei în sezonul rece și poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie sau deces. O altă modalitate prin care se poate răspândi gripa este contactul cu suprafețe contaminate cu virusul gripal. De exemplu, dacă o persoană infectată cu virusul gripal își acoperă gura și nasul cu mâna când tușește sau strănută, apoi atinge o suprafață comună, virusul gripal poate rămâne activ pe suprafață și poate fi transmis cu ușurință. În general, răceala și gripa sunt afecțiuni comune, dar neplăcute, care pot afecta pe oricine. Este esențial să acordăm atenție sănătății noastre.
Factorii de risc la copii și adulți
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp