Guvernul dă înapoi în cazul OUG 114. Se pregăteşte o ordonanţă de modificare

DISTRIBUIȚI
palatul victoria guvern romania1 1

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, prin care s-au introdus mai multe măsuri radicale în domeniul fiscal, va fi modificată printr-o altă ordonanţă, precizează surse politice pentru STIRIPESURSE.RO.

Premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Finanţelor Publice, Energiei şi Comunicaţiilor se vor întâlni marţi, de la ora 16,00, la Guvern cu cei vizaţi de OUG 114/2018, au informat surse parlamentare. De asemenea, o discuţie a ministrului de Finanţe cu reprezentanţii mediului bancar va avea loc miercuri, de la ora 16,00, la Ministerul de Finanţe.

Potrivit unor surse politice, ministrul Teodorovici va propune modificări în privinţa reglementărilor în domeniul bancar. În urma discuţiilor cu reprezentanţii băncilor, propunerile vor lua o formă concretă. Cert este că modificările vor fi mai “prietenoase” cu instituţiile financiar-bancare.

Alte modificări la care se lucrează vizează sectorul energiei, responsabil de “îndulcirea” prevederilor OUG 114 în acest domeniu fiind ministrul de resort.

Modificările la OUG 114 vor fi făcute, potrivit surselor politice, printr-o altă ordonanţă, conţinutul noului act normativ urmând să fie anunţat de premierul Dăncilă, săptămâna viitoare, în Parlament.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulțumiri din partea mai multor instituții, dar și companii. Printre nemulțumiți se numără băncile, dar și administrațiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mișcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

UDMR a solicitat luni iniţierea consultărilor cu toţi actori implicaţi în elaborarea OUG 114, efectuarea unui calcul corect al impactului financiar, şi adoptarea unei noi Ordonanţe de Urgenţă de prorogare a aplicării OUG 114 până în 2020.