Guvernul a MINȚIT toți studenții – păcăleală cu legea în față

DISTRIBUIȚI
liviu pop min ed

La începutul anului 2017, odată cu instaurarea Guvernului Grindeanu, promisiunile din programul de guvernare al PSD au început să fie aplicate. Pe hârtie desigur, pentru că în realitate multe dintre acestea s-au dovedit a fi doar o păcăleală.

Chiar înainte de protestele determinate de OUG 13, ne amintim cu toții cum Guvernul anunța cu surle și trâmbițe că studenții, indiferent de vârstă, vor beneficia de călătorii gratuite cu trenul și de reducere cu 50% la transportul în comun.  OUG nr. 2/2017 a fost aprobată de Guvern chiar la începutul lunii ianuarie.

Doar că totul pare să fi fost doar o campanie de PR, pentru că în realitate studenții care au peste 26 de ani nu pot beneficia de mult mediatizata reducere pe transport și asta pentru că universitățile refuză să le elibereze legitimațiile de transport. Este vorba în special de cei înmatriculați la master sau la școlile doctorale, care au vârste de peste 26 de ani.

Dar de ce refuză universitățile să aplice legea? De ce refuză să acorde drepturile studenților, acelea pe care Guvernul le enumera în luna ianuarie? Ei bine, pentru că așa le-a spus… chiar Ministerul Educației, pe care l-am prins cu minciuna.

Bugetul.ro a contactat Ministerul Educației în această problemă, iar reprezentanții de acolo ne-au spus că universitățile sunt obligate să elibereze legitimațiile de transport pentru că fără ele, studenții nu pot beneficia de reducerile promise. Și tot Ministerul Educației obligă universitățile sa NU elibereze legitimațiile de transport celor care au peste 26 de ani.

„Urmare solicitării dumneavoastră înregistrată cu nr.8763/926/09.03.2017, vă comunicăm următoarele:

Metrorex S.A. eliberează abonamente la preț redus conform prevederilor Legii educației  naționale nr 1/2011 și a Hotărârii de Guvern nr. 42/31.01.2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul publicată în Monitorul Oficial nr 91/01.02.2017.

În conformitate cu prevederile HG 42/2017, art. 4 alin (3) ”Studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență-licență, master, doctorat -în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul… ”, iar în conformitate cu prevederile art. 4 alin (7) ”Eliberarea titlurilor de transport cu reducere 50% pentru studenți se face în baza legitimației de student pentru reducere la transport și a unui act de identitate-carte de identitate sau pașaport ”

De asemenea, conform art. 5 alin (4) ”Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat-în instituțiile de învățământ superior acreditate din România… ”

Prin urmare, adeverința de student – doctorand nu poate înlocui legitimația de student pentru reducere la transport.”

Mai mulți studenți au solicitat Academiei de Studii Economice să le elibereze legitimațiile de transport, cele despre care menționa Guvernul. Instituția a solicitat mai întâi un punct de vedere ministerului, care iată ce spune:

„Institutia noastra a solicitat punctul de vedere al Ministerului Educatiei Nationale fata de problema sesizata de dumneavoastra;

-conform raspunsului nr. 282/F/DGIU/06.10.2017 emis de Ministerul Educatiei Nationale, Directia Generala Invatamant Superior: „Noile legitimatii de student pentru reducere/gratuitate, tiparite in baza HG nr. 42/2017 vor fi repartizate doar studentilor inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa („cu taxa” sau „fara taxa”) cu varsta de pana la 26 ani.”

Așadar putem spune cu dovezile în față că Guvernul Grindeanu a mințit studenții în luna ianuarie și că Ministerul Educației în forma actuală continuă să interpreteze legile pe care le emite după cum răsare soarele. Concluzia: la televizor TOȚI studenții beneficiază de transport gratuit pe tren și de reduceri 50% la transportul în comun. Realitatea însă e pe dos.