Guvernul pregăteşte a doua ELECTORATĂ. Care sunt românii cu credite pentru care vor garanta Finanţele

9
franci_elvetieni, credite, banci, garantii, finanate

Statul vrea să acorde garanţii în procent de 50% în cazul creditelor în valută convertite în lei, în anumite condiţii, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Finanţelor. Proiectul nu este unul nou, ci a fost propus de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov. Aproximativ 60.000 de români au credite în franci elveţieni, portivit statisticilor bancare. Principalii beneficiari ai proiectului vor fi persoanele cu credite în franci elveţieni care vor primi din partea statului o garanţie de 50% atunci când îşi convertesc creditul din franci elveţieni în lei. Una dintre condiţiile de acordare a facilităţii din partea statului este ca instituţia de creditare să suporte un discount de 15% la creditul transformat din valută în lei. Rămâne de văzut dacă băncile vor fi dispuse să acorde acest discount. Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţeanu a declarat că este un “fals ajutor” din partea guvernului în cazul persoanelor cu credite în valută. “În esenţă este doar un sprijin minim. Este doar o garanţie”, a declarat pentru gândul deputatul Gheorghe Ialomiţeanu. Amintim că statul acordă garanţii şi în cazul creditelor luate prin programul “Prima Casă”. 

 

“În proiect este vorba despre acordarea unei garanţii din partea statului de 50% în urma conversiei creditului din valută în lei, pentru că s-ar putea să apară un plus de garanţie cerut de bănci şi o reducere de 15% pe care să o acorde instituţia de credit. Acordarea de garanţii de 50% din partea statului este o facililitate, dar nu suficientă. Persoanele care au luat credite în franci sunt în situaţia de a nu putea să ramburseze împrumuturile şi statul vine acum să acorde garanţii”, a mai explicat Ialomiţeanu. 

 

Plafonul maxim în care statul ar putea acorda garanţiile este de un miliard de lei.

 

Analiştii economici susţin că prin acest proiect Guvernul vrea să arate că ajută cetăţenii, când de fapt ajută băncile. 

 

” Acest proiect nu ajută cetăţenii care nu îşi mai pot plăti ratele, ci ajută băncile. În cazul persoanelor ajunse în incapacitate de plată, băncile îşi vor putea recupera banii de la stat, care va garanta creditele, iar ulterior garanţia va fi recuperată din vânzarea imobilului”, a comentat un analist economic. 

 

Proiectul aparţine Ministerului de Finanţe şi a fost prezentat marţi parlamentarilor, la comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. Până săptămâna viitoare pot fi depuse amendamente la proiect, fiind aşteptate şi puncte de vedere din partea Băncii Naţionale a României.

 

“Astăzi (marţi – n.r.) a fost o discuţie procedurală, pe chestiuni de principiu în ideea că încercăm să găsim soluţie. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finanţe, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de bază să fie tranformate în amnedamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall – n.r.)”, a declarat preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, citat de Mediafax.

 

Birchall a iniţiat anul trecut un proiect legislativ pentru conversia creditelor din monede străine în lei, pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene 17/2014.

 

După apariţia crizei francului elveţian, la jumătatea lunii ianuarie, deputatul a introdus un amendament în proiectul de lege care prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei, măsură atacată de reprezentanţii băncilor.

 

“Împreună cu membrii Comisiei şi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, am hotărât ca propunerile venite din partea MFP să fie incluse în proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cât mai curând o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Am încredere că în cel mai scurt timp vom putea trimite în plen o soluţie concretă”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook după încheierea şedinţei comisiei.

 

La finalul lunii iulie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma că proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei suportă extinderea plafonului garanţiilor acordate de stat, de 1 miliard lei în varianta iniţială prezentată de predecesorul său, în funcţie de necesităţile pieţei, urmând să fie eliminate anumite restricţii.

 

El a stabilit la acel moment cu AURSF şi reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum şi cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă, stabilit iniţial la 300.000 de lei.

 

Teodorovici a adăugat că rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul iniţial, reprezentanţii debitorilor în franci elveţieni solicitând o reducere de 25%.

 

“Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost aceea că, dacă se pune problema restructurării unui credit, atunci se pune problema reevaluării garanţiilor şi garanţiile de la momentul semnării creditelor, când aveau o valoare mai mare, nu mai sunt egale cu cele de astăzi. Aceasta era una dintre cele mai mari probleme care împiedicau restructurarea creditelor, şi anume lipsa sau insuficienţa garantării cu aceleaşi active. Atunci există disponibilitate să se suplinească această lipsă de către o garanţie de stat gestionată tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în limita unui plafon care trebuie văzut cum trebuie dimensionat ca să acopere toată această situaţie”, a punctat Ştefan.

 

El a mai arătat că a doua condiţie ar fi legată de faptul că o restructurare fără acordarea unui discount după modelul Volksbank, care a redus cu 22% soldul creditului transformat în lei, este greu de crezut că se va putea întâmpla.

 

“Dacă, folosind aceste două instrumente, vom ajunge ca rezultatul să fie acela ca creditul după restructurare să fie comparabil, ca parametri, cu un credit acordat astăzi de domeniul imobiliar, atunci cred că proiectul are şanse să fie funcţional şi să producă efecte”, consideră preşedintele Comisiei de buget-finanţe.

 

El a menţionat că un astfel de program trebuie privit ca un unul social, care îşi propune să rezolve problemele.

 

Comisia aşteaptă până joi propuneri din partea actorilor vizaţi de acest proiect de lege, astfel încât să se poată reuni marţea viitoare pentru a le dezbate şi a putea să ia o decizie finală.

 

Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% faţă de leu de la momentul acordării creditului, iar programul are o perioadă de un an.