Guvernul va suplimenta bugetul pentru a putea inaugura Muzeul Național Brătianu

177

Executivul a suplimentat, joi, ordinea de zi cu un proiect de hotărâre prin care să fie alocate noi sume la bugetul Ministerului Culturii pentru a putea finaliza și inaugura Muzeul Național Brătianu până pe data de 24 mai. Suma alocată ar fi de 3,5 milioane de lei.

„Grupul de lucru a terminat partea legată de conceptul muzeal și de logistică. Solicit introducerea pe ordinea de zi a unei hotărâri privind suplimentarea bugetului Culturii din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, pentru a înzestrare și investițiile necesare astfel ca Muzeul Brătianu să poată fi funcțional până la data de 24 mai”, a afirmat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, joi, la începutul ședinței de Guvern.

Cu toate că valoarea suplimentării nu a fost anunțată în ședința de la Palatul Victoria, suma alocată ar urma să fie de 3,5 milioane lei, au spus surse guvernamentale, pentru MEDIAFAX.

Muzeul Naţional „Brătianu” va fi în subordinea Ministerului Culturii, și va funcționa în imobilul „Vila Florica” Ansamblul conacului Brătianu – Florica, situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Acesta este condus de fostul jurnalist Mihai Alexandrescu (PNL).

Potrivit legii de înființare, promulgată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie, muzeul va avea următoarele obiective:

„Aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari; organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente; publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse”.

Muzeul va avea ca obiectiv și achiziţionarea de documente, obiecte cu caracter documentar, lucrări pentru colecţia Muzeului.

De asemenea, va fi creată o secţie de activităţi de pedagogie muzeală pentru copii şi tineret cu scopul stimulării creativităţii acestora; organizarea de activităţi menite să contribuie la aprofundarea şi mediatizarea, de o mai mare amploare, a informaţiilor despre istoria familiei Brătianu şi a locurilor unde aceasta a trăit.

Legea prevede ca activitatea Muzeului să fie finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here