Imaginație din spatele gratiilor. Un deţinut a făcut 50.000 euro în puşcărie dându-se procuror

9
puscarie

Unui deținut i-a plăcut atât de mult colaborarea cu procurorii DNA încât s-a ales cu o condamnare de doi ani de închisoare după ce a pretins sume de bani de la alte persoane încarcerate dându-se angajat DNA. Magistrații de la Tribunalul Argeș au decis să îl trimită după gratii pe Mâzgă Ioan după ce a convins mai mulți deținuți din Penitenciarul Craiova că îi poate scăpa de pușcărie. După ce a făcut rost de 50.000 de euro, ofițerii aflați sub acoperire l-au prins și l-au lăsat fără „meseria” din închisoare.

Bani pentru beneficii

Mediul penitenciar se pare că devine o sursă de inspirație  pentru tot mai mulți dintre cei găzduiți aici.  Unii scriu cărți, alții pregătesc tratate sau lucrări ștințifice în timp ce altora,  în mod subit  li se dezvoltă imaginația… De o deosebită  imaginație a dat dovadă și un deținut din Penitenciarul Giurgiu, pe numele său Mâzgă Ioan care recomandându-se procuror cu funcție de conducere din cadrul DNA şi pretinzând că are influenţă asupra procurorilor din subordine prin prisma funcţiei de conducere deţinută, a pretins în cadrul mai multor convorbiri telefonice, unei persoane (persoană denunţătoare în cauză), suma de 50.000 euro, pentru ca o rudă a sa să fie exonerată de răspundere penală în cauzele penale, în care acesta din urmă era cercetat de către procurori din cadrul DNA. La indicaţiile  lui Mâzgă Ioan, suma respectivă de bani trebuia înmânată, ulterior, inculpatului Mihai Alexandru Pandrea, la o locaţie  de pe  raza  judeţului Braşov, după cum precizează procurorii.      Inculpatul Mihai Alexandru Pandrea a fost cooptat de către inculpatul Mâzgă Ioan, pentru că acesta din urmă se află în stare de deținere în Penitenciarul Giurgiu, astfel că, pentru punerea în executare a rezoluției infracționale, era nevoie de sprijinul unei persoane aflate în stare de libertate care să poată primi suma de bani pretinsă de inculpat. 

Sprijinit de alți reținuți

La rândul său, inculpatul Mihai Alexandru Pandrea a cooptat alte două persoane care să primească suma de bani, în condițiile în care exista temerea că ar putea fi depistat de organele de urmărire penală. Așa că Mâzgă  Ioan a identificat  câteva persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanţelor de judecată şi al organelor de urmărire penală, pretinzând sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală a acestora. În acest mod ,inculpatul Mâzgă Ioan, prevalându-se din perspectiva funcţiei deţinută, a contactat telefonic lucrători de poliție, inclusiv de la dispeceratele unor unități de poliție din țară sau centre de arest preventiv, pentru a obține informații nedestinate publicității, privind persoanele arestate preventiv și membrii familiei sau cunoscuți cu care aceștia au luat legătura pe perioada arestării preventive.

Alex Vlad