IMAGINEA CARE A ÎNGENUCHEAT ÎNTREAGA LUME

Imaginile terifiante cu refugiații care încearcă disperați să fugă din calea războiului nu mai contenesc parcă să apară în spațiul public. Astăzi portalul libertatea.ro a prezentat cazul lui Aylan Kurdi, un copil sirian de numai 3 anișori care a fost găsit înecat pe o plajă din Turcia, lângă cunoscuta stațiune turistică Bodrum. Poza și povestea copilului au făcut astăzi înconjurul lumii și nimic nu poate fi destul de concret pentru a putea explica astfel de tragedii. Copilul a fost luat de părinții săi, împreună cu frățiorul de 5 ani și îmbarcat și împreună cu alți 8 refugiați  pe o barcă care ar fi trebuit să-i ducă pe toți în Grecia. Din păcate, din cauza condiției proaste a ambarcațiunii și a valurilor barca s-a scufundat și copilul de 3 ani s-a înecat împreună cu mama și frățiorul său în vârstă de 5 anișori. Singurul care a supraviețuit pentru a-și plânge familia dispărută în valuri a fost tatăl, pe nume Abdullah.

 

Tatăl copilului nu numai că nu mai dorește să ajungă în Occident dar a declarat că vrea să se întoarcă înapoi în Siria, în localitatea sa natală, orașul Kobane, care acum se află sub asediul trupelor Statului Islamic. Bărbatul vrea să se întoarcă acolo pentru a-și îngropa întrega familie și guvernul turc, înduioșat de drama bărbatului, va suporta toate cheltuielile de repatriere ale imigrantului și ale trupurilor neînsuflețite a copiilor și soției sale.  

 

Imaginile cu trupul neînsuflețit al micuțului imigrant sirian au fost publicate de toate marile ziare ale lumii, din Statele Unite până în Europa, Australia și chiar China.

 

Distribuie prietenilor

Poliția din Turcia a arestat, joi, 3 septembrie patru persoane care sunt considerate responsabile de moartea copilului sirian, a mamei și frățiorului acestuia și de a încă 9 refugiați care se aflau la bordul ambarcațiunii. Printre cei arestați se află inclusiv căpitanul ambarcațiunii partea ciudată fiind că toți membrii echipajului s-au salvat dar au lăsat să moară aceste suflete nevinovate. 

 

Între timp controversele referitoare la tratamentul aplicat refugiaților sirieni și la modul în care trebuie abordată invazia acestora încep să fie din ce în ce mai ascuțite în Europa. Lăsând la o parte faptul că Marea Britanie a anunțat clar că nu intenționează să ia parte la primirea imigranților, Ungaria și Germania par să se afle în pragul unei crize diplomatice. În timp ce Germania a cerut tuturor statelor Uniunii Europene să primească o “cotă corectă” de refugiați premierul Ungariei, Victor Orban, a declarat astăzi că această criză a refugiaților  este o problemă a Germaniei nu a întregii Europe. De asemenea, Orban a declarat că nici un refugiat nu vrea să rămână în Ungaria și toți vor să ajungă în Germania.