Sfântul Nicolae, sărbătorit anual pe 6 decembrie, marchează prima mare sărbătoare religioasă a lunii decembrie și aduce o atmosferă magică și plină de generozitate în casele tuturor. În ajun, pe 5 decembrie, copiii își lustruiesc cu entuziasm ghetuțele, așteptând cu emoție darurile pe care le vor găsi dimineața.
Cine a fost Sfântul Nicolae?
Sfântul Nicolae, cunoscut drept protectorul copiilor și al celor sărmani, a fost un episcop din Mira, în secolul al IV-lea. Legenda sa povestește despre acte de generozitate remarcabile, printre care salvarea a trei surori sărace prin oferirea discretă de pungi cu aur pentru a le ajuta să ducă o viață demnă. Aceste fapte l-au transformat într-un simbol al bunătății și al dăruirii, tradiție ce se păstrează prin Moș Nicolae.
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae
Sărbătoarea este învăluită în numeroase tradiții și obiceiuri:
- Curățarea ghetelelor – Copiii cuminți primesc dulciuri, fructe sau mici cadouri, iar cei neascultători găsesc o nuielușă.
- Crenguțe de pomi fructiferi – Se pun în apă lângă icoane, iar dacă înfloresc până la Anul Nou, este semn de belșug.
- Ninsoarea de Moș Nicolae – Potrivit credinței populare, barba Moșului scuturată marchează începutul iernii.
- Cerurile deschise – Se spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie cerurile se deschid, iar muritorii îl pot zări pe Sfântul Nicolae alături de Dumnezeu.
- Obiceiuri de la sate – Tinerii se organizează în cete pentru repetițiile colindelor de Crăciun și Anul Nou.
Moș Nicolae în lume
- Olanda și Germania – Sfântul Nicolae este cunoscut ca Sinterklaas; copiii lasă încălțările lângă sobă, iar Moșul le oferă daruri, în schimbul unor morcovi sau fân pentru calul său.
- Italia – Este patronul marinariilor și al sărmanilor, sărbătorit cu procesiuni speciale.
- Statele Unite – Sfântul Nicolae a inspirat figura modernă a lui Moș Crăciun, păstrând același spirit al generozității.
Cadourile lui Moș Nicolae
Cadourile de Moș Nicolae sunt simbolice, dar încărcate de semnificații:
- Dulciuri tradiționale, ciocolată, fructe (portocale, mere)
- Jucării mici, cărți, articole practice (șosete, mănuși)
- Evitarea obiectelor considerate aducătoare de ghinion, precum cele ascuțite, negre, cravate sau bijuterii.
Sărbătoarea lui Moș Nicolae ne amintește de bucuria de a dărui și de valorile generozității, bunătății și solidarității.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp