Încă o fermă din Slobozia afectată de virusul pestei porcine. Peste 9000 de porci vor fi uciși

DISTRIBUIȚI

A fost confirmat virusul pestei porcine la a doua fermă a societății DanBred, din comuna Slobozia. Este vorba de ferma aflată „gard în gard” cu cea afectată. Peste 9000 de porci vor fi sacrificați și îngropați.

Reamintim că pe 22 octombrie a fost confirmat virusul pestei porcine la prima fermă a grupului DanBred. În acest caz, peste 20.000 de porci au fost uciși.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat astăzi virusul pestei porcine africane într-o altă exploataţie comercială din comuna Slobozia, fermă care deţine 9.145 de porci. Două dintre celel trei ferme ale grupului DanBred au fost afectate până în prezent.

Întrunit astăzi, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (rază 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere (rază 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).

Ca şi în cazul primei ferme afectate, se aplică următoarele măsuri:

–              Interzicerea accesul în zona focarului.

–              Toţi porcii din cadrul societăţii comerciale vor fi ucişi preventiv şi neutralizaţi prin îngropare. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.

–              Se vor curăţa şi dezinfecta toate spaţiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere.

–              Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne.

–              Se vor monta dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.

–              Se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize.