prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Incredibil! Călin Georgescu a mers să voteze cu secțiile închise! Primele declarații!

Duminică, milioane de alegători urmau să aleagă între Călin Georgescu, acuzat de simpatii pro-ruse, și rivala sa proeuropeană, Elena Lasconi. Cu toate acestea, vineri, o decizie neașteptată a Curții Constituționale a anulat scrutinul, cerând reluarea procesului electoral de la zero. Aceasta reprezintă o măsură fără precedent în România și extrem de rar întâlnită în Europa.

Motivul anulării? „Numeroase nereguli și încălcări ale legii electorale” care ar fi compromis votul, pe fondul unor suspiciuni privind influența Rusiei.

Călin Georgescu, naționalist și favorit în sondaje, a denunțat decizia drept o „lovitură de stat”. După ce s-a clasat surprinzător pe primul loc în primul tur al alegerilor din 24 noiembrie, Georgescu a declarat, în fața unei școli din Mogoșoaia, unde ar fi trebuit să voteze, că este prezent „în numele democrației” și a criticat autoritățile pentru acțiunile lor. „Este Ziua Constituției, dar în România nu mai există nimic constituțional,” a spus el, acuzând oficialii de teama unei eventuale victorii a sa.

Atmosferă tensionată

Georgescu a contestat anularea alegerilor atât în instanțele române, cât și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Îmbrăcat într-un palton închis și o eșarfă albastră, acesta a menționat că nu îndeamnă susținătorii să organizeze proteste, iar în țară nu s-au înregistrat manifestații semnificative. Totuși, în micile adunări spontane, atmosfera era încărcată.

Adriana Iercău, o profesoară de 60 de ani, s-a arătat revoltată de decizia justiției. „Nimic nu a fost dovedit,” a spus ea, adăugând că, în prezent, orice opinie diferită de cea a mass-media este catalogată drept „putinistă”. Pentru ea, Călin Georgescu este doar „un patriot care își iubește țara”.

Un alt susținător, Sorin Scuratovschi, de 48 de ani, a afirmat că democrația instaurată după 1989 este în pericol, invocând divinitatea și pe Donald Trump drept inspirație.

Controverse și temeri internaționale

Georgescu, cunoscut pentru discursurile sale naționaliste și mistice, a fost criticat pentru simpatiile exprimate în trecut față de Vladimir Putin, deși acum susține că nu mai este un fan al acestuia. Totodată, el se opune sprijinului pentru Ucraina, pledând pentru „pace” – o poziție adesea asociată cu retorica Kremlinului.

La Bruxelles și Washington, posibila sa victorie a generat îngrijorări privind o eventuală schimbare strategică a României, membru UE și pilon NATO de la începutul conflictului din Ucraina.

Autoritățile române au raportat că Georgescu ar fi beneficiat de o campanie intensă pe TikTok, acuzată de legături cu Rusia, acuzații respinse de platformă. Serviciile de informații au identificat 25.000 de conturi asociate direct campaniei sale. Un personaj cheie, Bogdan Peschir, a finanțat cu peste 380.000 de dolari promovarea online a lui Georgescu, fiind acum în centrul unei anchete.

Într-o declarație, Georgescu a negat orice legătură cu Peschir. Pe de altă parte, George Simion, un alt lider al extremei drepte, a cerut susținătorilor să aprindă lumânări la secțiile de vot, în semn de speranță pentru depășirea acestei crize fără precedent în 35 de ani de democrație.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs