Incredibil! Coordonatorul controlului de la DNA, acuzat de proprii superiori: „Nu a înştiinţat echipa şi conducerea…”

DISTRIBUIȚI
Directia nationala anticorputie

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a precizat luni că Elena Rădescu, coordonatorul echipei de control, s-ar fi deplasat anterior la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei şi fără a înştiinţa conducerea IJ, contrar regulamentului.

„La data de 3 iulie, doamna Rădescu, după emiterea Ordinului 71, s-a deplasat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei de control şi fără a înştiinţa conducerea Inspecţiei Judiciare. Conform procesului verbal pe care aceasta l-a întocmit ulterior acestei vizitei se menţionează în interiorul acesteia că s-a purtat de către inspectorul judiciar cu procurorul-şef şi cu adjunctul acestei, domnul Marius Iacob, discuţii privind condiţiile în care se va desfăşura controlul şi obiectivele stabilite. Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie judiciară nu prevede organizarea unei astfel de întâlniri”, a declarat Gheorghe Stan în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM.

El a explicat că dispoziţiile legale impun echipei de inspectori judiciari solicitarea comunicării datelor şi informaţiilor necesare, în raport de obiectivele controlului conducerii Parchetului unde urmează să se efectueze verificările, printr-o adresă avizată de către şeful Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru procurori.

Referitor la audierea unor procurori care nu mai activau la momentul controlului în structura DNA, inspectorul şef adjunct a explicat că iniţial coordonatoarea echipei de control, Elena Rădescu, a fost de acord, dar ulterior şi-a schimbat opinia.

„S-a decis în final, cu vot majoritar, că dacă în cursul verificărilor care vor fi efectuate vor rezulta indicii privind probleme de comunicare, se va aprecia de către echipa de control dacă se vor solicita puncte de vedere de la aceştia. Totodată, s-a stabilit şi că, pentru motive întemeiate, inspectori din cadrul echipei pot efectua orice alte verificări, împreună cu membrii celorlalte echipe. Acesta a fost cadrul în care, la datele de 23 şi 24 august 2017, au fost realizate discuţii cu procurorii care au funcţionat în cadrul structurii centrale a DNA în perioada verificată, care nu-şi mai desfăşoară activitatea în unitate la data verificărilor”, a precizat Stan.

În opinia sa, toate deciziile privind activitatea de control ar fi trebuit luate de coordonatorul echipei în urma consultării colegilor.

„În concluzie, în raport de cele ce mi-au fost aduse la cunoştinţă privind divergenţele existente între membrii echipei de control, faţă de dispoziţiile care mi-au revenit, mi-am expus în cadrul discuţiilor purtate punctul de vedere, în sensul că este conform normelor care reglementează activitatea de inspecţie, ca strategia de efectuare a verificărilor să se stabilească de către coordonatorul echipei, prin consultarea inspectorilor judiciari componenţi ai echipei, şi nu de către coordonatorul echipei cu procurorul şef de direcţie”, a mai spus Gheorghe Stan.

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, prezintă luni în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit după controlul efectuat la DNA, scrie AGERPRES.

Pe 13 octombrie, Laura Codruţa Kovesi a declarat în faţa Secţiei pentru procurori că nu există un raport de control unic întocmit în urma controlului Inspecţiei Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare şi armonizate.