Instanțele au măturat prin curțile primăriilor !Opt primari din Argeș, răstigniți de condamnări și de ANI

21
primari_penali, arges, incompatibili, ANI, pendiuc, fratica

Probleme cu legea! Au fost aleși, la ultimele alegeri locale, însă instanțele judecătorești au decis în privința lor să-și încheie mandatul înainte de termen. Vorbim despre opt primării din Argeș unde este vânzoleală mare, iar cursa electorală din acest an se anunță deschisă oricărui rezultat, după ce edilii (cu ștate vechi) certați cu legea (fie au fost condamnați, fie au fost declarați incompatibili) au fost suspendați din funcție. 

Călin Andrei-3 ani cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene

Astfel, în mediul urban, Călin Andrei și-a pierdut mandatul de primar al Câmpulungului, după ce a primit trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de fraudă de fonduri europene. Interimatul în funcție, până la alegerile viitoare este asigurat la Câmpulung de viceprimarul Liviu Ioan Tîroiu.

Doi dintr-o lovitură, la braț cu Nicolescu

În mediul rural, vorbim despre șapte situații în care s-a recurs la suspendarea din funcție a primarului. Doi edili au fost doborâți în același dosar de fraudă cu fonduri europene, la braț cu Constantin Nicolescu, fostul președinte al C.J. Argeș.  Astfel, Ion Ștefan nu mai este edilul comunei Budeasa, după ce a primit 3 ani și 4 luni cu suspendare, interimatul în funcție fiind asigurat de viceprimarul Vlad Nicolae. Apoi, primarul Ion Popa de la Stâlpeni a primit 2 ani cu suspendare. Aici, primar interimar este Sora Pompiliu. Tot pentru o sentință definită (3 ani cu suspendare) și-a pierdut mandatul și Ion Năftănăilă, ales primar al comunei Albești de Argeș. Capetele de acuzare în cazul său au fost: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave; schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; şi conflict de interese. La Albești de Argeș, primar interimar este Cătălin Manta.

Poșircă, Năstase și Maria-incompatibili

La categoria ”Doborâți de ANI”, avem trei personaje. Eugen Liviu Poșircă, primarul ales al comunei Vulturești a fost suspendat pentru că în perioada 27 iulie – 15 octombrie 2010 a deţinut, simultan, funcţia de primar al comunei Vultureşti şi calitatea de administrator în cadrul Pirilac Fresh Trans SRL, iar după data de 1 iulie 2011 a fost simultan atât primar al Primăriei Vultureşti, cât şi comerciant în cadrul Poşircă Liviu Eugen Persoană Fizică Autorizată. La Vulturești, viceprimarul Ion Dumitra are acum atribuții de primar. Incompatibil a fost declarat și Liviu Florian Năstase, suspendat din funcția de primar al comunei Căteasca. Până la alegerile din acest an, frâiele comunei Căteasca au fost preluate de Florin Marinescu. Al treilea pe lista incompatibililor este Florin Maria, suspendat din funcția de edil al comunei Uda. În privința sa, instanța a stabilit că în timpul exercitării mandatului a deţinut şi calitatea de administrator al unei firme care aparţine familiei, precum şi pe cea de comerciant, pe persoană fizică, fapte sancţionate de lege. Interimatul în funcție este asigurat de viceprimarul Gheorghe Neagu.

Dochinoiu, în curs de suspendare

La Vedea, Prefectura Argeş mai aşteaptă doar un referat al secretarului comunei pentru a emite ordinul de încetare a mandatului în cazul primarului Nicolae Dochinoiu. Acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare (doi ani) sub supraveghere într-un dosar penal pentru care instanţa a dat decizia finală şi definitivă pe 4 decembrie. Dochinoiu a primit această pedeapsă pentru ucidere din culpă. Pe 13 martie 2007 edilul a accidentat mortal un om şi apoi a plecat de la locul faptei. În plus, Dochinoiu este prins și în Dosarul Consultanța.

Pendiuc și Frătică, din arest, din nou la primărie

O situație aparte o regăsim la Pitești, unde Tudor Pendiuc a petrecut luni bune în arest preventiv, în Dosarul Publitrans. Numai că, aici nu vorbim, deocamdată, despre o sentință judecătorească definitivă, pentru că dosarul încă nu s-a judecat. Motiv pentru care, până la proba contrarie, Pendiuc beneficiază de prezumția de nevinovăție și ocupă în continuare fotoliul de primar al Piteștiului. La fel se întâmplă și la Primăria Bradu, unde Florin Frătică s-a reîntors la muncă după ce a părăsit ”Beciul Domnesc”, fiind arestat preventiv pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Și Pendiuc și Frătică par deciși să candideze pentru un nou mandat.

Ai condamnare, stai pe tusă!

În afara cazurilor menționate, mulţi edili din Argeș sunt prinşi în diverse cauze penale nefinalizate, inclusiv în Dosarul Consultanţei, care cu siguranță va face ravagii. În asemenea împrejurări, viitoarele alegeri vor schimba semnificativ actuala listă de primari din Argeș, orice primar condamnat, fie cu suspendare, fie cu executare, nemaiavând dreptul de a se înscrie în cursa electorală.