prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești, atacat de hackeri! Află ce urmăreau!

La sfârșitul anului trecut, cercetătorii companiei de securitate cibernetică Resecurity din Los Angeles au descoperit un volum masiv de date furate, în timp ce investigau accesarea ilegală a datelor unui retailer italian. Printre instituțiile spionate de hackeri se numără și Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești, România, potrivit Bloomberg.

Microsoft a pus rapid atacul cibernetic din 2021 pe seama unui grup de hackeri chinezi sponsorizați de stat, pe care i-a numit Hafnium, iar SUA, Marea Britanie și aliații lor au susținut ceva similar luna trecută, atribuind atacul unor hackeri afiliați guvernului chinez, arată g4media.ro.

Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești este o sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), o instituție care coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare, asigură menținerea și dezvoltarea suportului științific și tehnologic pentru Programul Energetic Nuclear National. Pe o platformă de stocare în cloud era ascuns un volum de cinci gigabiți de date care fuseseră furate în ultimii trei ani și jumătate de la ministere de externe și companii energetice prin piratarea serverelor locale ale Microsoft Exchange. În total, cercetătorii de la Resecurity au găsit documente și e-mail-uri de la șase ministere de externe și opt companii energetice din Orientul Mijlociu, Asia și Europa de Est. Alte victime au fost Doosan Fuel Cell Co. din Coreea; Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești, România; Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, cunoscută sub numele de SOCAR; Sharjah National Lube Oil Corp. din Emiratele Arabe Unite și Electric Distribution Company și National Electric Power Company din Iordania, conform Resecurity.

Atacurile, care nu au fost raportate anterior, au servit ca un preambul al unui atac izbitor de similar, pe larg mediatizat, al serverelor Microsoft Exchange, din ianuarie până în martie în acest an, potrivit Resecurity. O persoană familiarizată cu ancheta asupra atacului din 2021, care nu a fost autorizată să vorbească public și a solicitat anonimatul, a făcut o acuzație similară, spunând că furtul de date descoperit de Resecurity a urmat aceleași metode. Atacul cibernetic din 2021 a fost extraordinar în amploarea sa, infectând până la 60.000 de victime globale cu malware.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs