Întâlniri misterioase pentru finalizarea strategiei! Doctorul Manu vrea să înstrăineze spitalul donat de Brătieni piteștenilor

9
spitalul_bratienilor, pitesti, centrul_de_diagnostic, dan_manu

Consilierul județean Dan Manu, doctorul “legist” al PSD Argeș, face eforturi serioase în ultima perioadă pentru a-și convinge colegii, indiferent de apartenența politică, să susțină înstrăinarea unei aripi din Centrul de Diagnostic și Tratament Pitești, clădire ce aparține Consiliului Județean. Manu se erijează în avocatul doctorilor care dețin în clădire cabinete medicale individuale (CMI) și care doresc cu orice preț să pună mâna definitiv pe spațiile de pe urma cărora s-au îmbogățit. 

 

“E spital municipal, nu cum a vrut să-l facă Văcăroiu!”

 

E de notorietate faptul că actualul Centru de Diagnostic și Tratament, cunoscut pe vremea comuniștilor drept Spitalul Bălcescu, este o clădire care a aparținut familiei Brătianu. Liberalii au donat imobilul în perioada interbelică municipiului Pitești, donația fiind condiționată de o clauză. Condiția pusă de Brătieni a fost aceea ca imobilul să fie folosit drept spital pentru piteșteni. Nici măcar comuniștii nu au “umblat” la destinație, abia în 1995 primul ministru de la acea vreme, Nicolae Văcăroiu, dând o hotărâre de guvern (HG583/1995) prin care transforma spitalul în Centrul de Diagnostic și Tratament al Județului Argeș. Noua instituție avea ca obiect de activitate “asigurarea serviciilor sanitare corespunzatoare pentru stabilirea cu maximă operativitate și precizie a diagnosticului complet, precum și tratamentul de urgență pe raza județului Argeș”. În aceeași perioadă au început să apară și cabinetele medicale individuale. Mai nou, Consiliul Județean, care deține clădirea, vrea să vândă aripa cu cabinete medicale către doctori, aceștia folosindu-se în prezent de spații în baza unor contracte de comodat care expiră la 1 ianuarie 2016. Mai mult, ca “facilități” acordate doctorilor, Consiliul Județean s-a apucat să facă, în parteneriat cu Primăria Pitești, o parcare în fața clădirii. Un mare promotor al înstrăinării spațiilor către medici este doctorul Dan Manu, consilier județean social-democrat. Acesta a organizat săptămâna trecută o întâlnire la fața locului cu câțiva colegi din CJ, pe care i-a “confruntat”, chipurile, cu medicii care au cabinete acolo. După cum era de așteptat, donația Brătienilor n-a fost menționată de nimeni, doctorii lamentându-se că ei au investit în cabinete și este normal să preia spațiile de la CJ.  Consilierul județean Nicolae Nicușor Diaconescu se opune însă înstrăinării spațiilor, spunândcă soluția logică ar fi ca CDT să redevină spital municipal. “Trebuie să ne apucăm să reclădim spitalul Brătianu, al municipiului Pitești. Prin actele lăsate de Brătianu, municipiul trebuie să-și reia rolul de administrator al spitalului. Mama mea a fost internată la acest spital, tatăl meu la fel, copiii mei s-au născut aici. E spital municipal, nu cum a vrut să-l facă Văcăroiu!”, spune Diaconescu. De altfel, proiectul de hotărâre promovat de Dan Manu, privind vânzarea spațiilor, se vrea a fi discutat la prima ședință de Consiliu Județean și, eventual, aprobat, dacă liberalii nu vor avea niciun fel de tresărire.