prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Interzis pentru șoferi să facă acest lucru! Toți trebuie să știe!

Mulți șoferi se întreabă dacă pot folosi apă sau apă demineralizată în loc de AdBlue, iar această întrebare s-a născut din cauză că mulți confundă AdBlue cu aditivii pentru motorină. Mai mult, la multe mașini, sistemul de alimentare cu acest fluid se află montat în zona celui pentru carburant. Dar, în realitate, AdBlue nu trebuie combinat niciodată cu combustibilul. Și nici nu se aseamănă, din punct de vedere al caracteristicilor, cu aditivii pentru combustibil.

Ce este AdBlue

Adblue este un aditiv necesar pentru mașinile și camioanele moderne echipate cu motoare pe motorină. Aceste vehicule sunt dotate cu un catalizator selectiv (SCR), care funcționează cu injecție de AdBlue. Aceasta este o soluție lichidă de uree care, la contactul cu galeria de evacuare încinsă, eliberează amoniac.

CITEȘTE ȘI: ZILE LIBERE ÎN PLUS PENTRU O CATEGORIE DE ANGAJAȚI! DESPRE CINE ESTE VORBA?

Substanța favorizează o reacție chimică în măsură să neutralizeze oxizii de azot nocivi. Aceștia sunt transformați în substanțe inofensive, precum vapori de apă și azot.

Poți folosi apă sau apă demineralizată în loc de AdBlue?

Deși mulți confundă AdBlue cu aditivii pentru combustibil, acest fluid este foarte diferit.

„AdBlue nu are nicio legătură cu aditivii de carburant, ci este precum uleiul de motor. De aceea, nu poți pune apă în loc de AdBlue. Și nici apă demineralizată sau alt tip de fluid. Pentru că pompa de AdBlue se va strica, mai mult ca sigur”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Daniel Popa, care deține un service auto în apropiere de Ploiești.

Mecanicul mai spune că, decât să pui apă în loc de AdBlue, mai bine nu pui nimic. Dar, dacă circuli fără acest fluid, nu înseamnă că sistemul nu se va defecta.

Ce se întâmplă dacă mergi fără AdBlue?

Dacă rezervorul de AdBlue nu va fi încărcat, vor apărea diferite erori în bord, iar problemele diferă în funcție de distanța parcursă și numărul de reporniri ale motorului. Computerul mașinii va începe să limiteze funcțiile motorului și se va ajunge chiar la oprirea definitivă a acestuia.

„AdBlue poate fi cumpărat de la orice benzinărie. Fie poți alimenta de la pompă, fie cumperi la bidon de 3-5 litri, pe care îl verși în rezervor. La unele mașini, dacă rezervorul se golește, motorul nu mai poate fi pornit decât după ce ați făcut plinul cu AdBlue. De aceea, recomandarea mea e să aveți mereu o rezervă de AdBlue în mașină”, a mai spus mecanicul.

Care este cel mai bun AdBlue

Un rezervor de AdBlue plin este suficient pentru circa 6-8 plinuri de carburant.

Pentru a alege cel mai bun AdBlue, trebuie să acorzi atenție la câteva detalii:

  • Originea
  • Producătorul
  • Standardul ISO
  • Stocarea

AdBlue produs de producători recunoscuți și de încredere este esențială pentru a evita substanțele neconforme. De asemenea, acest fluid trebuie să respecte standardul ISO 22241, care garantează respectarea normelor de calitate internaționale. În momentul în care e depozitat, lichidul AdBlue nu trebuie să intre în contact cu alte fluide. Altfel, există riscul de contaminare. De aceea, și modul în care e manipulat contează foarte mult, pentru că și cele mai mici impurități pot afecta performanța.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs