Învăţământul general obligatoriu, extins de la 11 la 15 clase; Vot final în Parlament

DISTRIBUIȚI
elevi654

Învăţământul general obligatoriu, extins de la 11 la 15 clase. Senatorii au adoptat luni propunerea legislativă privind extinderea învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase, cuprinzând ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal până în anul 2020. Senatul este camera decizională astfel că proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. 

Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi “pentru”, o abţinere şi 27 de voturi “împotrivă”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari UDMR şi PSD şi adoptat Camera Deputaţilor, are ca obiect de reglementare modificarea art. 16 din Legea Educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, “în sensul de a se stabili o nouă durată şi o nouă componenţă a învăţământului general obligatoriu, după cum urmează: învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020”.

Un amendament admis prevede că învăţământul general obligatoriu cuprinde doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

De asemenea, frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani.

Președintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Camelia Gavrilă (PSD)  spunea, după votul din Camera Deputaților, că “situația actuală reprezintă intrarea în sistemul educațional de tip preșcolar de la 3 ani,cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare, și nu există însă o obligativitate, deși în toate județele, la toate nivelele face eforturi pentru a asigura școlarizarea preșcolarilor”.

”Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o șansă la educație de calitate și pentru mediile defavorizate, pentru învățământul real și pentru mediile de periferie urbană, acolo unde, poate, copiii nu au posibilitatea și nu pot beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educațional avizat. Prin această inițiativă (…) ne propunem să devină grupa mijlocie și grupa mare treptat parte a învățământului obligatoriu. În felul acesta, de la cei 12 ani de școală tradițională plus clasa pregătitoare se adaugă încă doi ani, dar în etape. Credem că nimic nu este prea scump pentru educația copiilor. Într-o primă etapă grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie”, a spus inițiatoarea proiectului.