prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Investiții pe bani grei – începute fără contract la Călinești! Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi!

Contracte atribuite fără licitație sau cedarea restaurantului către o instituție din subordine deși este în litigiu sunt doar o parte din neregulile descoperite de către inspectorii Curții de Conturi la Primăria Călinești. În urma controlului din acest an, au fost găsite mai multe plăți către o serie de investiții care nu au fost curpinse în bugetul local, dar și faptul că anumite lucrări au fost demarate fără ca documentațiile să fie aprobate.

Constructorul a început lucrările înainte de a încheia contractul

Timp de doi ani, reabilitarea și extinderea rețelei de apă din satele Vrănești, Călinești, Cirstieni, Valea Corbului, Ciocănești și Glodu au fost începute înainte ca lucrarea să fie scoasă la licitație. Mai exact, constructorul s-a apucat de treabă înainte de a încheia, în mod legal, achiziția publică și contractul. De asemenea, această investiție nu a fost cuprinsă nici în lista de investiții pe anii 2021-2022.

CITEȘTE ȘI: PITEȘTI: TÂNĂRĂ DISPĂRUTĂ FĂRĂ URMĂ! POLIȚIA ÎN ALERTĂ!

„A fost inclus in programul anual de investitii publice, anexa la bugetul local, pentru anul2021, obiectivul de investitii „Reabilitare și extindere rețea alimentare cu apă în satele Vrănești, Călinești, Cirstieni, Valea Corbului, Ciocănești și Glodu”ca si obiectiv de investitii nou, fara ca documentatia tehnico-economica aferenta sa fie elaborata si aprobata in prealabil, iar la nivelul anului 2022, pentru același obiectiv, au fost executate lucrari inainte de desfășurarea procedurii de achizitie pentru etapa de executie” arată Curtea de Conturi.

O altă neregulă descoperită de inspectorii Curții de Conturi a fost legată de sumele alocate pentru reabilitarea și extindererea alimentării cu apă în satele Vrănești, Călinești, Cirstieni, Valea Corbului, Ciocănești. Ami exact, în urma controlului s-a constatat faptul că nu au fost corelate sumele din bugetul localității pentru această investiție cu cele prevăzute în devizele întocmite de proiectant.

„Nu au fost corelate fondurile publice prevazute in programul anual de investitii la nivelul anilor 2021, 2022 și 2023 pentru realizarea obiectivului de investitie „Reabilitare si extinderere alimentare cu apa in satele Vranesti, Calinești, Cirstieni, Valea Corbului, Ciocanești, comuna Călinești” cu sumele din devizul general aprobat intocmit in faza de proiectare studiu de fezabilitate,și de asemenea obiectivul de investitii mentionat anterior nu a fost cuprins in proiectul de buget ca și investiție multianuala” au mai descoperit inspectorii Curții de Conturi.

Contractele încheiate de primărie nu au fost înregistrate în Planul anual al achizițiilor publice

Contractele încheiate pe parcursul anului 2021 nu au fost înscrise în Programul anual al achizițiilor publice și nici nu au fost actualizate, este o altă problemă care a fost scoasă la suprafață de către Curtea de Conturi. „Nu au fost incluse in proiectul Programului anual al achizitiilor publice (PAAP) toate contractele de achizitie publica/acorduri-cadru pe care autoritatea contractanta intentiona sa le atribuie in decursul anului 2021 și nu s-a procedat la actualizarea documentului mentionat in aceeași perioada in concordanta cu achizitiile de produse/servicii/lucrari realizate” se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Curtea de Conturi a reconfirmat preluarea restaurantului din Călinești ca ilegală

În cursul anului 2022, primarul Mihai Georgescu a inițiat un proiect de hotărâre, cel puțin șocant. Este vorba despre preluarea unui restaurant și a terenului aferent de către primărie, proiect votat de toți consilierii „de casă”. Ulterior, Prefectura Argeș a cerut în instanță anularea hotărârii Consiliului Local Călinești, iar judecătorii au dat dreptate prefectului Perianu și au admis cererea. În schimb, în timpul procesului, printr-un alt proiect de hotărâre, s-a dispus ca cele două bunuri să fie transferate către o instituție din subordinea primărie. Din acest motiv, inspectorii Curții de Conturi au constatat că acestă hotărâre nu este legală.

„Au fost atribuite unei societăți comerciale de subordonare locală bunuri reprezentând teren în suprafață de 1.746 mp și o clădire în suprafață construită la sol de 351 mp, cumpărare de UATC Călinești, a cărora achiziție este contestată în instanță și fără stabilirea unor clauze referitoare la modul de recuperare a cheltuielilor suportate din bugetul local, reprezentând contravaloarea consuurilor cu energia electrică și gazele naturale aferente” se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs