prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Ireal! Salariu de 1000 de euro pe zi pentru un profesor de istorie! Cum este posibil!

Ireal! Salariu de 1000 de euro pe zi pentru un profesor de istorie! Cum este posibil!

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aprobat un salariu cu 64% mai mare decât plafonul maxim stabilit pentru consilierii speciali, pentru a plăti un profesor de istorie medievală care coordonează un raport important despre agricultură. Peter Strohschneider primește 973,79 euro pe zi pentru a redacta raportul intitulat „Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE”, depășind plafonul de 594,22 euro pe zi, conform unui document citat de Politico.

Citește și: Ultima oră! Începe bătălia pentru construirea unui nou drum expres în România!

Un expert care a realizat un raport pentru Parlamentul European despre consilierii speciali a calificat suma de 149.963,66 euro alocată lui Strohschneider pentru 154 de zile de lucru drept „o risipă de bani publici”. Christoph Demmke, profesor la Universitatea Vaasa din Finlanda, a afirmat că „150.000 de euro este o sumă exagerată și probabil nejustificată”.

Colaborarea Comisiei cu consilieri speciali neremunerați nu este o practică neobișnuită. De exemplu, fostul premier italian Mario Draghi nu a fost plătit pentru redactarea unui raport privind competitivitatea Europei.

Von der Leyen a angajat expertul în studii medievale într-un moment de proteste intense ale fermierilor împotriva reglementărilor ecologice europene, încercând astfel să poziționeze familia sa politică de centru-dreapta ca susținătoare a agriculturii. Strohschneider a fost însărcinat să conducă dialogul care vizează consolidarea înțelegerii provocărilor cu care se confruntă agricultura europeană și să dezvolte o abordare consensuală pentru soluționarea acestor probleme, implicând fermierii și alte părți interesate din lanțul agroalimentar european, conform purtătorului de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari.

Întrebat dacă Strohschneider a scris raportul în întregime, Ujvari a explicat că acesta a contribuit cu propuneri și a fost asistat de un număr redus de personal în redactarea documentului. Politico a cerut Comisiei să clarifice de ce a fost ales un profesor de istorie medievală pentru această sarcină. Răspunsul a fost că nu expertiza academică a lui Strohschneider era centrală, ci abilitățile sale de a media negocieri complexe. Selecția consilierilor speciali este la latitudinea fiecărui comisar, iar numirea lor trebuie aprobată de Colegiul Comisarilor, a adăugat Veronica Favalli, alt purtător de cuvânt al Comisiei.

Demmke a criticat procesul de selecție, calificându-l drept „arbitrar” și nefiind bazat pe merit, ceea ce ridică semne de întrebare asupra corectitudinii acestuia. Politico l-a contactat direct pe Strohschneider, dar purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olof Gill, a gestionat toate comunicările referitoare la activitatea acestuia.

Consilierii speciali ai Comisiei Europene sunt numiți pentru perioade limitate și nu sunt întotdeauna remunerați. De la începutul mandatului actual, în 2019, au fost angajați aproximativ 100 de consilieri speciali. Printre aceștia, von der Leyen a angajat cinci consilieri, inclusiv Strohschneider. Strohschneider nu este singurul consilier plătit al lui von der Leyen. Sir Peter Piot, medic britanic-belgian, este remunerat pentru consilierea în materie de securitate sanitară europeană și globală, în contextul COVID-19 și al altor amenințări la adresa sănătății.

Alți consilieri ai lui von der Leyen, precum Mario Draghi și fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, nu au fost plătiți pentru activitatea lor. De asemenea, Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, oferă consiliere neremunerată. Regulamentele din 2007 ale Comisiei prevăd că salariile consilierilor speciali sunt scutite de impozite naționale și supuse unui impozit comunitar mai redus.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Acasă

Știri noi

Distribuie

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs