Jocurile lui Calinic scot oamenii în stradă la Costești

Arhiepiscopia condusă de ÎPS Calinic a avut dintotdeauna o afinitate pentru afaceri, nu pentru a face bine. O demonstrează deciziile controversate luate în ultima perioadă de “mințile luminate” de la Curtea de Argeș, despre care ați avut ocazia să citiți și despre care veți citi în continuare în săptămânalul nostru. Vă vom prezenta și alte situații scandaloase, săptămâna aceasta concentrându-ne asupra parohiei Costeștii Vechi din cartierul Zorile din Costești, acolo unde enoriașii au fost șocați când au aflat că preotul Gheorghe Ene va fi mutat în altă localitate. Despre dedesubturile acestei decizii, dar și despre reacția autorităților locale, citiți în cele ce urmează. 

 

Primarul Baicea: “În parohie se simțeau ca într-o familie”

 

Enoriașii parohiei Costeștii Vechi, din cartierul Zorile al orașului din sudul județului, au protestat în fiecare zi în ultima săptămână în fața protoieriei Costești, unde nimeni nu a catadicsit să stea de vorbă cu ei. Cum mic, cu mare, oameni din toate categoriile sociale au îndurat zilnic ploaia și frigul pentru a-și trimite mesajul de susținere față de părintele Ene. Oamenii au fost scandalizați la sfârșitul săptămânii trecute de o decizie a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, condusă de ÎPS Calinic. Credincioșii au aflat surprinși că preotul Gheorghe Ene urmează să fie mutat în altă localitate și au decis să protesteze în fața protoieriei din Costești împotriva deciziei. Primarul Ion Baicea a fost de partea oamenilor și le-a acordat o autorizație între orele 10.00-12.00, în baza căreia enoriașii s-au adunat în fiecare zi în fața protoieriei, pentru a protesta, în ciuda vremii neprielnice. Autorizația expiră vineri, în ciuda faptului că membrii parohiei nu au primit până acum un răspuns lămuritor, nici din partea Arhiepiscopiei, unde au trimis luni câțiva reprezentanți, nici din partea protoieriei- care i-a întâmpinat în fiecare zi cu porțile încuiate! De altfel, la Arhiepiscopie li s-a spus că preotul Ene a fost mutat, chipurile, disciplinar, din cauza unor nereguli găsite în anumite documente. Nu doar enoriaşii au avut de suferit în urma acestei decizii a Protoieriei Costeşti, ci şi părintele Ene, care la aflarea veştii că va fi mutat, i s-a făcut rău şi a ajuns de urgenţă la spital. Sfântul lăcaş din cartierul Zorile a fost ridicat pe locul, unde, pe 18 aprilie 1930, în Vinerea Mare de dinaintea Paştelui, biserica de lemn a satului a luat foc şi în urma incendiului au murit 116 suflete, majoritatea copii. “I-am susținut, am fost între ei. Oamenii au dreptate, părintele Ene este un preot foarte bun. În parohia Costeștii Vechi se simțeau ca într-o familie. Este o parohie care ține de istoria Costeștiului. Eu îmi doresc să se rezolve doleanțele oamenilor, să fie liniște în oraș”, ne-a declarat primarul Ion Baicea.

 

Mișcări oculte pentru preluarea cimitirelor… Primăriei

 

Distribuie prietenilor

Decizia de mutare a părintelui Ene a fost luată, se pare, pentru apărarea intereselor Arhiepiscopiei și a preotului protopop Alexandru Ionuț. Deși l-am căutat la catedrala din Costești, unde slujește, protopopul nu a fost de găsit. Catedrala a fost ridicată în 1932 după incendiul devastator de la bisericuța din Zorile, la sfințirea sa participând regele Carol al II-lea. După informațiile noastre, parohia Costeștii Vechi ar urma să fie desființată și alipită celei unde preot este protopopul Alexandru Ionuț. Miza ar fi cimitirul din Zorile, de 5580 mp, care ar urma să fie administrat de protoieria Costești. Prin această mișcare, vânzarea locurilor de veci era preluată de protopop, care ar fi decis în locul părintelui paroh Gheorghe Ene cine, unde și cum va fi înmormântat. Primarul Ion Baicea vrea să oprească însă “bătaia” pe cimitir, potolindu-i pe preoți. Și asta deoarece, conform Hotărârii de Guvern 447 din 16 mai 2002, privind atestarea bunurilor aparţinând domeniului public al judeţului Argeş, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţ, toate cele 11 cimitire din Costești aparțin orașului. HG 447 are în spate Hotărâri de Consiliu Local din 2001, prin care toate cele 11 cimitire, inclusiv cel din Zorile, sunt trecute în proprietatea Primăriei. Din păcate, lupta pentru interese cât se poate de lumești, încurajată de Arhiepiscopie, nemulțumește foarte mulți credincioși, care consideră că părintele Gheorghe Ene și-a făcut datoria cu vârf și îndesat. 

 

Arhiepiscopia: “Parohia Costeștii Vechi se desființează”

 

Pentru a afla un punct de vedere al Arhiepiscopiei, l-am contactat pe părintele Caliopie Ichim, care ne-a trimis următorul comunicat de presă. “La nivelul întregii Eparhii, parohiile mici, care nu se pot susține singure se vor afilia altor parohii cu potențial. Cu acest scop se desființează și parohia Costeștii Vechi. Părintele Ene Gheorghe, ca delegat al Ierahului, a restaurat frumos capela din incinta cimitirului, fosta biserică parohială care are un istoric zbuciumat. Având în vedere activitatea rodnică a sfinției sale, acum va fi delegat să lucreze și la parohia Zorile, unde e mare nevoie de un om cu experiență. Întrucât părintele a mai slujit în acest loc și bisericile sunt foarte aproape una de cealaltă, enoriașii parohiei Costeștii Vechi, care doresc, vor primi binecuvântare să meargă ca aparținători la parohia Zorile, pentru a beneficia de toate serviciile religioase. Capela din cimitir nu se va închide niciodată. În fiecare duminică și sărbătoare se vor oficia slujbele necesare. În acest sens, Centrul Eparhial va face un program de slujire pentru toți preoții din jur ai căror enoriași au pe cei adormiți îngropați în cimitir, inclusiv părintele Ene va sluji acolo”, susțin reprezentanții Arhiepiscopiei.