Klaus Iohanis, pârât la Parlamentul European că nu o revocă pe Kovesi

DISTRIBUIȚI

Eurodeputatul PSD, Claudiu Tănăsescu a atras atenția, în plenul Parlamentului European, că președintele Klaus Iohannis și Partidul Popular European (PPE) încurajează încălcarea “grosolană” a deciziei CCR care îl obligă pe șeful statului să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

“Este inadmisibil ca președintele unui stat membru al UE să nu respecte decizia celei mai înalte curți judecătorești dintr-un stat. Poate ar fi normal ca membrii PPE, grup politic din care face parte și Klaus Iohannis, să îi explice că într-o democrație autentică, politicianismul și politica merg doar până la Constituție și la deciziile Curții Constituționale. Altfel, democrația se transformă în anarhie!”, a afirmat în plenul Parlamentului European, eurodeputatul S&D, Claudiu Tănăsescu, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta a atras atenția că o astfel de atitudine este profund dăunătoare societății românești cât și celei europene.

“Dacă politicienii europeni nu vor lua o atitudine fermă vis a vis de încălcarea unei reguli fundamentale a democrației, precum încălcarea unei decizii a celei mai importante instanțe judecătorească dintr-un stat membru, mâine Europa poate asista la încălcarea de către membrii ei a reglementărilor Tratatului de la Lisabona, document ce ține loc de Constituție Europeană”, conform sursei citate.

Europarlamentarul PSD a adăugat că astfel de încurajări a încălcării regulilor democratice nu fac altceva decât să cultive neîncrederea cetățeanului european în instituțiile și mecanismele de funcționare ale UE și să dea argumente grupurilor politice eurosceptice, în discursul și argumentele lor, privind inutilitatea Uniunii Europene.

Pe 27 iunie, președintele Klaus Iohannis a evitat să anunțe, într-o declarație de presă, ce va face cu privire la decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, așa cum a cerut Curtea Constituțională a României (CCR), susținând că îl interesează prea puțin criticile aduse de Liviu Dragnea în acest sens. Este a treia săptămână în care șeful statului nu anunță o decizie referitoare la demiterea din funcție a șefei DNA.

Curtea Constituțională a României (CCR) a motivat, la începutul lunii iunie, hotărârea prin care a constatat conflictul instituțional dintre Klaus Iohannis și ministrul Jutiției, cerându-i șefului statului să emită decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.