Kovesi, atac dur la adresa PSD! „Schimbările politice determină numărul de sesizări făcute la DNA”

DISTRIBUIȚI

Procurorul șef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că de multe ori sesizările făcute la DNA sunt influenţate de schimbările din mediul politic.

„Schimbările politice determină numărul de sesizări făcute la DNA”, a declarat Kovesi.

Ea a afirmat că anul trecut, de exemplu, în patru cazuri au fost înregistrate sesizări pentru fapte comise în urmă cu zece ani, în 14 situaţii sesizările erau pentru fapte comise în urmă cu nouă ani, iar în 12 cazuri sesizările depuse la DNA vizau fapte comise în urmă cu opt ani.

„Trebuie să responsabilizăm instituţiile şi să tragem un semnal de alarmă ca o instituţie să nu mai aştepte să se schimbe guvernul ca să facă o sesizare”, a subliniat Kovesi.

Potrivit acesteia, în 2017 s-au făcut 51 de rechizitorii pentru abuz în serviciu. În 38 la sută din cazuri, procurorii s-au sesizat din oficiu, în 37 la sută din cazuri DNA a fost sesizată prin declinare a celorlalte structuri, în 16 la sută din cazuri Direcţia a fost sesizată de o persoană fizică sau juridică şi în doar 9 la sută sesizările au fost făcute de o instituţie publică. De asemenea, ea a adăugat că media de dosare de care se ocupă un procuror rămâne de peste 100. „Acesta e şi motivul pentru care nu reuşim să soluţionăm toate dosarele în anul în care le primim”, a mai spus Kovesi.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei dezbateri cu tema: „Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire”, organizată de DNA.