Kovesi, favorită la funcția de Procuror-şef european. Comisia LIBE dă azi un vot decisiv

2

Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European – 12, urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi. Comisia LIBE va da astăzi un vot important.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi din partea membrilor Comisiei pentru Control Bugetar. Principalul său rival, francezul Jean-Francois Bohnert, a obţinut 11, în timp ce al treilea candidat, reprezentantul Germaniei, a primit un singur vot.

Cei trei candidați pentru șefia Parchetului European au fost audiați marți în comisiile LIBE și Cont. Dacă votul din Comisia CONT a fost anunțat marți seara, votul din Comisia LIBE este așteptat miercuri, în jurul orei 12,00.

Ce urmează?

Dacă va fi confirmată și de comisia LIBE, decizia privind-o pe Laura Codruța Kovesi va face obiectul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE.

COREPER – care îi reunește pe reprezentanții permanenți ai statelor membre – a dat un vot deja, în 20 februarie. La momentul respectiv, candidatul francez a primit 50 de puncte, iar Kovesi și candidatul german, câte 29, în condițiile în care Kovesi nu s-a bucurat de sprijinul Guvernului României. Votul din COREPER poate fi, cel puțin teoretic, întors, dacă Kovesi va obține votul în Parlamentul European.

De asemenea, dacă miercuri Comisia LIBE va da un vot nefavorabil lui Kovesi, urmează negocieri între cele 2 comisii europarlamentare pentru armonizarea deciziei.