La capitolul depozitarea deşeurilor, Argeşul e varză!

DISTRIBUIȚI

Incendiul de la depozitul de deşeuri din Câmpulung a avut şi o parte bună. Şi asta pentru că a luat fiinţă Grupul de Lucru pentru Verificarea Respectării Regimului Deşeurilor din judeţul Argeş, ce cuprinde toate serviciile deconcentrate cu atribuţii de control în domeniu. La o primă trecere în revistă, s-a descoperit că, pe raza judeţului nostru, erau înregistraţi 87 de operatori de deşeuri. Dintre aceştia, 18 nu au colectat-tratat-valorificat deşeuri, 6 nu au mai funcţionat, iar 13 şi-au încetat activitatea înainte de controlul Grupului de Lucru. Aşa se face că au fost controlaţi 50 de operatori, iar deficienţele nu au întârziat să apară. A plouat cu amenzi în valoare totală de aprope 700.000 lei, cu avertismente cu suspendări de activitate, cu notificări şi chiar cu o sesizare penală.

Cei mai importanţi 8 operatori nu sunt firme din Argeş

Controalele au scos la iveală mai multe concluzii. Între acestea şi faptul că, în Argeş, ar exista un cadru mult prea permisiv legat de autorizarea acestor activităţi.Opt din rândul celor mai importanţi operatori nu sunt din judeţ, ci au doar puncte de lucru în Argeş, sediile firmelor fiind la Piatra Neamţ, în Ilfov, în Brăila sau chiar în Belgia. O altă concluzie este şi aceea că halele de depozitare a deşeurilor sunt, în general, necorespunzătoare, ele având, iniţial, o cu totul altă destinaţie, cum ar fi, de exemplu, creşterea animalelor sau depozitare pentru materiale de construcţii. Grav mai este şi faptul că stocarea deşeurilor se face, în multe cazuri, la o distanţă mai mică de 1000 metri faţă de zonele de locuit sau de zone în care se cresc animale. Într-un caz, depozitarea deşeurilor s-a făcut în aceeaşi hală cu cerealele.

Modificarea legislaţiei privind deşeurile, o necesitate!

Rapoartele Grupului de Lucru a mai scos în evidenţă şi faptul că şi legislaţia în domeniu ar avea prea multe portiţe. Este şi motivul pentru care Instituţia Prefectului Argeş doreşte să colaboreze în 2014 şi cu parlamentarii de Argeş, care ar putea amenda legile existente, în funcţie de deficienţele constatate în teren. „Vreau să evităm să ajungem o groapă de gunoi pentru alţii”, spunea, într-o conferinţă de presă, prefectul de Argeş, Cristian Soare.
George Mateescu