La Colectiv oamenii au murit precum la Auschwitz. Ce se întâmplă când inhalezi acid cianhidric

12
incendiu_colectiv, arsi_in_club, tragedie_capitala

Oamenii care au murit vineri seara în clubul Colectiv, în urma unui incendiu izbucnit după folosirea unor artificii care au aprins buretele antifonic inflamabil, au fost practic gazaţi cu acid cianhidric. Afirmaţiile aparţin biochimiştilor. Pereţii şi tavanul clubului Colectiv erau îmbrăcaţi cu un burete antifonat care nu era însă ignifug. ” Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere, nu să îi dai foc”, a afirmat reprezentantul firmei care a făcut antifonarea clubului Colectiv. Totodată, pe tavanul clubului se afla un gard din şipci de brad, vopsit cu lavabilă, care, de asemenea, nu era ignifug. Odată ce buretele s-a aprins, în urma folosirii unor artificii în timpul concertului, a fost eliberat un gaz extrem de toxic – acid cianhidric. „Buretele respectiv era în proporţie de 90% poliuretan, aditivi şi coloranţi. În momentul în care arderea se aprinde în spaţii închise, cu concentraţie foarte scăzută de oxigen avem de fapt o ardere incompletă, degajare de fum gros şi cu degajare în principal de monoxid de carbon şi, din păcate, cu degajare de acid cianhidric. Din punct de vedere biologic dacă vorbim, recuperarea în cazul intoxicaţiei cu monoxidul de carbon se mai poate produce, dar în cazul intoxicaţiei cu acid cianhidric, nu. Explicaţia pentru care unele din victimele din clubul Colectiv au decedat chiar după ce au fost scoase este tocmai această intoxicaţie care şi-a spus cuvântul”, a afirmat Mihai Rissdorfer, inginer biochimist, citat de Digi24.

 

La rândul său, biochimistul Augustin Ofiţeru spune că cei care nu au reuşit să iasă în timp util au fost practic gazaţi şi au intrat rapid în stop cardio-respirator. ”La 15 minute după, când au venit salvările, cei care au rămas înauntru erau demult morţi”, adaugă el.

 

Materialele de tipul celor folosite în clubul Colectiv, în special de genul poliuretanului, creează la ardere un amestec de monoxid de carbon şi acid cianhidric. ”Acesta din urmă este extrem de toxic. Este un ion cian, deci este efectiv gazul zyklon, cel de la Auschwitz”, afirmă Augustin Ofiţeru, inginer biochimist. Totodată, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că persoanele care au fost în club Colectiv, vineri seară, au inhalat inclusiv cianuri. ”Produsele includ sute de substanţe toxice, care includ şi alte cianuri, şi alte categorii de substanţe toxice, depinde cât te-ai expus şi cât ai stat înăuntru”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că unele persoane au fost rănite pentru că au fost călcate în picioare, astfel că au apărut fracturi de coaste, leziuni toracice.

Inoxicaţia cu acid cianhidric şi derivaţii săi este letală

 

Potrivit cărţilor de specialitate, acidul cianhidric este un lichid incolor, cu miros specific de migdale amare, volatil. Cianurile (cianura de sodiu, cianura de potasiu, cianura de calciu, glicozizii   cianogenetici, fericianura de potasiu) sunt substanţe cristaline, albe, solubile în apă. Glicozizii cianogenetici fac parte din conţinutul unor sâmburi de fructe (cireşe, prune, caise, vişine), a căror consum excesiv poate determina apariţia unor intoxicaţii alimentare. Cianurile pătrund în organism prin ingestie, dar există şi posibilitatea inhalării vaporilor sau pătrunderii prin piele. Dozele letale sunt apreciate la 0,05 g pentru acidul cianhidric, iar pentru cianuri alcaline 0,1-0,2 g. Pătrunderea unor doze mari determină decesul în câteva secunde. Imediat după pătrundere cianurile blochează fermenţii respiratori, care răspund de fixarea oxigenului în ţesuturi. Celulele nu mai sunt oxigenate de sângele bogat în oxigen. Organul cel mai sensibil la lipsa sau scăderea oxigenului este creierul, fiind afectat primul, ca urmare, se perturbă funcţionarea centrului respirator şi circulator.

 

Manifestările intoxicaţiei debutează cu pierderea imediată a cunoştinţei, creşterea frecvenţei respiratorii, apar convulsiile şi, în câteva secunde, survine decesul. La doze mai mici decesul poate surveni peste câteva minute. În astfel de cazuri primele semne apar peste câteva minute după ingestie: greţuri, vărsături, ameţeli, convulsii, pierderea cunoştinţei, stop cardio-respirator. Zyklon B (în engleză ciclon B) a fost denumirea comercială a unui insecticid pe bază de cianuri cunoscut pentru folosirea de către Germania nazistă în camerele de gazare din lagarele de exterminare în timpul Holocaustului. Era compus din acid cianhidric , un stabilizator, şi o substanţă odorantă. Era impregnat pe diferite suporturi absorbante (pelete). Zyklon B era depozitat în containere etanşe, pentru că, o dată expus la aer, acesta elibera acid cianhidric (HCN), foarte toxic pentru om. Zyklon B a fost folosit în lagarele de la Auschwitz Birkenau, Majdanek, Sachsenhausen.